prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander

Životopis

Prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander psiholog je i integrativni psihoterapeut, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba. Diplomirala je i magistrirala na Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. 1999. godine je završila poslijediplomski studij Integrativne psihoterapije pri Sherwood Training Institute i University of Derby, Nottingham, Velika Britanija i stekla stupanj magistra na području psihoterapije (Master of Arts) i integrativnog psihoterapeuta.

Stupanj doktora znanosti je stekla 2001. godine na Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Za izvanrednog profesora u znanstvenom području društvenih znanosti – polje psihologije izabrana je 2010.g. na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Osijeku. Nositeljica je kolegija i predavačica na Sveučilištu u Zagrebu i Sveučilištu u Osijeku. Osnivačica je savjetodavne linije za zlostavljanu i zanemarenu djecu “Hrabri telefon” te inicijator osnivanja Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba, koja je od strane Vijeće Europe prepoznata kao model dobre prakse i tako predstavljena u UN-u. Stalni je sudski vještak za zlostavljanu i zanemarenu djecu.

Dobitnica je brojnih priznanja za svoj rad, među kojima se ističe nagrada multidisciplinarnom timu Poliklinike koju joj je dodijelilo Međunarodno udruženje za prevenciju zlostavljanja i zanemarivanja djece (ISPCAN) 2008. godine. Autorica je više knjiga, kao i brojnih znanstvenih i stručnih radova, a u suradnji s djelatnicima Poliklinike provela je brojna važna znanstvena istraživanja. Vrlo je aktivna i na području izobrazbe stručnjaka različitih profila. Također, angažirano radi na ideji kako bi mediji trebali biti jedni od partnera stručnjacima, što njezin javni rad čini specifičnim i prepoznatljivim.

Znanstveni radovi

Knjige:

Buljan Flander, G. i Kocijan-Hercigonja, D. (2003). Zlostavljanje i zanemarivanje djece, Zagreb: Marko M usluge d.o.o.

Kocijan-Hercigonja, D., Buljan Flander, G. i Vučković, D. (2004). Hiperaktivno dijete, Naklada Slap, Jastrebarsko.

Buljan Flander, G. i Karlović, A. (2004). Odgajam li dobro svoje dijete, Zagreb: Marko M usluge d.o.o.

Buljan Flander, G. i Ćosić, I. (2005). Telefonsko savjetovanje, vodič za savjetovatelje, Zagreb: Marko M usluge d.o.o.

Kovačević, H. i Buljan Flander, G. (2005). Zašto baš ja, Zagreb: Znanje d.d

Buljan Flander, G. i Zarevski, P. (2010). Moji se roditelji razvode, Zagreb: MarkoM usluge d.o.o.

Bilić, V., Buljan Flander, G. i Hrpka, H. (2012). Nasilje nad djecom i među djecom. Jastrebarsko: Naklada Slap.

 

Znanstveni radovi:

Čuturić, N. i Buljan, G. (1983). Izloženost školske djece sredstvima ovisnosti u urbanoj i ruralnoj sredini, Arhiv ZMD, 27(2), 115-122 (I).

Buljan, G., Šikić, N. i Marušić Della Marina, B. (1986). Ispitivanje vizuo-motornih sposobnosti predškolske djece s minimalnim neurorazvojnim poremećajima primjenom kompjutoriziranih perceptivnih labirinata, Arhiv ZMD, 30(3-4), 249-269 (I).

Čuturić, N., Urli, A., Grgić-Jandriš, D. i Buljan, G. (1986). Smetnje ponašanja u djece ruralne i urbane sredine. Arhiv ZMD, 30, 81-90 (I).

Marušić Della Marina, B., Šikić, N., Čuturić, N., Urli, A., Bošnjak, V. Luić, L. i Buljan, G. (1987). Neki klinički neurološki i psihološki aspekti adolescenata s epilepsijom koja je započela u ranoj dječjoj dobi», Arhiv ZMD, 31(3), 221-234 (I).