prof.dr.sc. Zoran Tomić

Životopis

Zoran Tomić (Radišići, Ljubuški, 1966.) je redoviti profesor na Sveučilištu u Mostaru i dekan je Filozofskog fakulteta. Tomić se bavi proučavanjem odnosa s javnošću i političkom komunikacijom. Stručno je usavršavan kroz programe edukacije u SAD-u (1995, program USAID), Njemačkoj (1996., program CSU) i Velikoj Britaniji (1999., program USAID).

Autor i koautor je više knjiga i udžbenika, te pedesetak znanstvenih i stručnih radova s područja odnosa s javnošću, političkih kampanja i komunikacije, te prava medija. Pozornost u akademskoj i stručnoj zajednici privukao je 2008. nakon objave knjige "Odnosi s javnošću - teorija i praksa", koje je prvi sveobuhvatni udžbenik hrvatskog autora koje daje teorijsko utemeljenje kombinirano s praksom u upravljanju komunikacijama. Prvi je hrvatski autor koji iscrpno piše o osobnim odnosima s javnošću.

Dao je vlastitu definiciju odnosa s javnošću: Odnosi s javnošću proces su upravljanja komuniciranjem organizacije s njenom unutarnjom i vanjskom javnošću u svrhu postizanja međusobnog razumijevanja, izgradnje društvene odgovornosti i ostvarivanja zajedničkih interesa.

Tomić je aktivan u znanstvenoj zajednici, sudjelovao je i izlagao na 30 domaćih i međunarodnih znanstvenih skupova (http://www.zorantomic.net), te na tri znanstveno-istraživačka projekta, među kojima i na projektu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske: Javnost, elite, mediji i komunikacijska strategija ulaska Hrvatske u EU 2007.-2012.