Američki kongresnik Chris Smith na Bernaysu održao Masterclass o ljudskim pravima

Kongresnik Smith predavanjem na temu „Human rights: The US and the Most Vulnerable“ približio je uvijek aktualno i često nedovoljno zastupljeno pitanje ljudskih prava i sloboda.

22. studenog 2017.

Drugi Masterclass u ak. god. 2017./2018. otvorio je prodekan Bernays mr. sc. Zdeslav Milas koji je kongresniku Chrisu Smithu izrazio dobrodošlicu na Bernays i, pozdravivši velik broj okupljenih studenata, prepustio riječ voditelju Centra za međunarodnu suradnju Adrian Beljo koji je moderirao predavanje. Kongresnik je svoje predavanje temeljio isključivo na svom bogatom iskustvu i primjerima koji ponajbolje opisuju povrede, ali i brigu o zaštiti ljudskih prava. Govoreći o ljudskim pravima, Smith je istaknuo kako se u svakom trenutku negdje na Zemlji grubo krše ljudska prava i slobode te kako zemlje u kojima se to događa nisu nužno zemlje Trećeg svijeta.

Povrede temeljnih ljudskih prava i sloboda, smatra Smith, surova su realnost milijuna ljudi, koji zbog svoje boje kože, spola ili vjeroispovijesti trpe segregaciju, psihofizičko nasilje te ih se lišava slobode zbog njihovih uvjerenja, stavova ili preferencija. U svom se predavanju osvrnuo i na gorući problem trgovine i krijumčarenja ljudi, koji prerasta u unosan posao zbog kojeg milijuni žena, muškaraca i djece svakodnevno žive u strahu i nesigurnosti. Kongresnik je u izlaganju naglasio kako su „zakoni osnovni preduvjet stvaranja osjećaja sigurnosti unutar svake države“. Također, napomenuo je da se upravo na učinkovitim zakonima i njihovoj primjeni temelji istinska sloboda i realizacija prava svakog čovjeka kao ravnopravnog člana društva.

Jednako zanimljiv i konstruktivan dio Masterclassa uslijedio je postavljanjem pitanja studenata, koji su od gostujućeg predavača nastojali prikupiti što više informacija o stanju ljudskih prava i sloboda u svijetu, ali i u Hrvatskoj te susjednim zemljama.