Bernaysovci će svoju stručnu praksu moći obavljati u Ansamblu LADO

Novo Bernaysovo partnerstvo obuhvatit će obje studijske vertikale i na taj način studentima omogućiti stjecanje profesionalnih vještina i kompetencija iz komunikacija i turizma.

04. listopada 2017.

Partnerskim sporazumom studentima Bernaysa omogućen je uvid u najrazličitije aktivnosti kojima LADO svakodnevno komunicira svoju misiju očuvanja bogate tradicije. Suradnju su uime Bernaysa dogovorili dr. sc. Romana Lekić, pomoćnica dekana za studije turizma, te mr. sc. Krešimir Dabo uime Ansambla LADO. Tijekom stručne prakse u Ansamblu, studenti će surađivati s različitim odjelima, predstavnicima domaćih i stranih medija, kao i kreativnim i strukovnim agencijama, obrazovnim ustanovama, muzejima i folklornim društvima. Svoja znanja i vještine razvijat će i kroz organizaciju posebnih projekata, izložbi, tribina, edukacija i drugih manifestacija, a bit će izravno uključeni i u promociju novih izdanja i projekata Ansambla LADO, sudjelovati u odnosima s medijima te odgovarati na upite novinara, kao i svih zaljubljenika u folklor.

„LADO kao jedina nacionalna ustanova u kulturi koja profesionalno njeguje izvedbenu tradicijsku umjetnost, osim očuvanja i predstavljanja najljepših primjera hrvatske glazbene i plesne tradicije našeg naroda, nastoji svoja praktična i teoretska znanja prenositi svim generacijama, što u vidu čuvanja baštine, a što putem organizacije i logistike velikih projekata. Upravo iz tog razloga, suradnja s Benaysom je logičan, smislen i iznimno koristan korak u našem poslovanju i vjerujem da će to biti početak realizacije mnogih zajedničkih uspješnih projekata.“, ističu iz Lada.

„Budući da je studij Menadžment i marketing turističke destinacije usmjeren na interpretaciju atrakcija i baština unutar same destinacije te s obzirom na sve veći značaj vrednovanja hrvatske nematerijalne baštine od strane UNESCO-a, suradnja s Ladom studentima kroz iskustvo i aktivno sudjelovanje u aktivnostima Ansambla omogućuje da upoznaju autentičnost i kvalitetu izvedbe te da sami postanu ambasadori naše baštine. Dodatna vrijednost partnerstva s Ladom ogleda se u spajanju obiju Bernaysovih vertikala, stoga će na praksu u ovaj profesionalni ansambl odlaziti i studenti komunikacija i turizma.“, dodaje dr. sc. Lekić.

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO jedini je profesionalni folklorni ansambl osnovan 1949. sa zadaćom i ciljem istraživanja, prikupljanja, umjetničke obrade i scenskoga prikazivanja najljepših primjera bogate hrvatske glazbene i plesne tradicije. Kada je riječ o očuvanju i promicanju hrvatske kulturno-povijesne materijalne i nematerijalne baštine, folklorni ansambl LADO doista predstavlja perjanicu hrvatske kulture. Kroz svoj rad okuplja najpoznatije hrvatske etnokoreologe i koreografe, etnomuzikologe, glazbene aranžere i folkloriste, ali i skladatelje i dirigente nadahnute pučkim glazbenim stvaralaštvom. Sve to rezultiralo je impozantnim koreografskim i glazbenim repertoarom s više od stotinu koreografija i vokalnih, instrumentalnih te vokalno-instrumentalnih brojeva, a u kojima se iznad svega poštuje izvorna, autentična narodna umjetnost.

Zbog toga Ansambl LADO diljem svijeta nailazi na oduševljenje publike, ali i stručne kritike, koje ih redovito svrstavaju uz bok najboljih svjetskih folklornih skupina. Dosada je LADO nastupao na vodećim svjetskim pozornicama i koncertnim podijima, od Royal Albert Halla u Londonu, teatara na njujorškom Broadwayu, moskovske Koncertne dvorane Čajkovski do Mann Auditoriuma u Tel Avivu, a za svoj rad u promicanju nacionalne baštine dobio je brojne nagrade i priznanja.