Bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor održala gostujuće predavanje na Bernaysu

Nekadašnja potpredsjednica, a potom i predsjednica Vlade Republike Hrvatske, Bernaysovcima je održala predavanje na temu „Moda i odijevanje kao dio političke komunikacije“.

18. prosinca 2017.

Ova dugogodišnja političarka Bernaysovcima je govorila o svom iskustvu iz perspektive bivše potpredsjednice i predsjednica hrvatske Vlade, a posebno su se dotaknuli i teme broševa koje je koristila za prenošenje političkih poruka te kao izraz političke samosvijesti sebe kao žene i premijerke.

 

Jadranka Kosor nakon diplome na Pravnom fakultetu u Zagrebu, profesionalnu karijeru je posvetila novinarstvu i od 1972. bila dopisnica Večernjeg lista i Radio Zagreba. Od 1991. do 1995. na Hrvatskom je radiju vodila emisije za prognanike, izbjeglice i stradalnike iz Domovinskog rata. Svoju političku karijeru započela je na funkciji potpredsjednice HDZ-a te izborom u Hrvatski sabor 1995. Tijekom godina ostala je aktivna u političkom životu u Hrvatskoj u kojima je obnašala dužnosti potpredsjednice Vlade Republike Hrvatske i ministrice, a u konačnici 9., ujedno i prve, predsjednice Vlade RH. Za vrijeme njenog premijerskog mandata uspješno su završeni pristupni pregovori za ulazak u Europsku uniju i to zahvaljujući postizanju konsenzusa u arbitraži s Borutom Pahorom oko pograničnog pitanja, što je doprinijelo slovenskoj deblokadi hrvatskih pregovora za pristup u EU.