Blitz intervju Ana Kolarić: „Praksa na Bernaysu je sjajna prilika za dodatni razvoj“

Studentica Ana Kolarić otkrila nam je kako se nosi sa studentskim i poslovnim obvezama, koji su joj kolegiji ostali u dobrom sjećanju te zbog čega je upisala upravo Bernays.

01. veljače 2018.

1. Ana, već si gotovo na pola puta svog preddiplomskog obrazovanja. Kako se nosiš sa studentskim obvezama?
Da, vrijeme je uistinu proletjelo i teško mi je pojmiti da smo već na pola puta. Bilo je to sjajnih godinu i pol. Što se obaveza tiče, mislim da kod učenja pomaže ako te materija zanima ili je bliska onome čime se inače baviš. Komunikacije, a poglavito odnosi s javnošću, su me oduvijek zanimali. Što se tiče ostaloga, mogla bih sad o tome kako je organizacija pola posla i slično, ali činjenica je da su nam ispitni rokovi, odnosno ovo doba godine, svima pomalo stresni.

2. Koji ti je od kolegija tijekom studija ostao u posebnom sjećanju? Je li se neki (ili možda više njih) nametnuo kao jako zanimljiv i zainteresirao te za taj specifičan segment odnosa s javnošću?
Teško je izdvojiti samo jedan jer imamo dosta stručnih kolegija i to je sjajno. Isto tako, dosta se stvari nadovezuje što olakšava učenje i smisleno povezivanje. Trenutno bih možda izdvojila kolegij Odnosi s medijima i tehnike jer povezuju teoriju naučenu na prvoj godini s praksom koja nas čeka. Kolegij je koncipiran tako da moramo dosta razmišljati i to me baš veseli. S prve bih godine spomenula kolegij Pisanje u odnosima s javnošću, koje se (iako izborni) pokazao dosta korisnim kolegijem.

3. Što je za tebe uspješno studiranje? Dobro upravljanje vremenom, odlasci na praksu ili nešto treće?
Rekla bih da je mješavina navedenog. Datumi i rokovi su moćna stvar, stoga uvijek inzistiram na njihovom definiranju jer znam da ću tako biti manje pod stresom, a i vjerojatnost da bude neugodnih iznenađenja mnogo je manja. S druge strane, praksa je jedan od razloga zašto sam odabrala Bernays i mislim da nam je time dana sjajna prilika za dodatni razvoj. Davno sam naučila da je poslodavce teško impresionirani teorijom jer ih više zanima znanje i motivacija.

4. Možeš li s nama podijeliti svoje iskustvo rada za prilog Like Jutarnjeg lista? Kako je došlo do tvog angažmana?

U životu imam dvije velike ljubavi – jedna je pisanje, a druga su putovanja. Kad mi se pružila prilika za praksu u Jutarnjem, rekla sam da bih voljela raditi u Kulturi ili u Lifestyleu i tako sam dospjela kod Mare Sever, urednice Lifestyle rubrike. Iskustvo je samo po sebi bilo i više nego korisno, ali borila sam se s time što su me stvari koje sam radila ili potpuno oduševljavale ili me nisu uopće zanimale. Naravno, i ovo drugo je dio cijelog tog procesa učenja, ali ja sam neprestano brainstormala sve što se ticalo putovanja. Zato me po završetku prakse, Mare doslovce uzela za ruku i odvela kod Lane Mindoljević Novak, koja je urednica priloga Like! Putovanja koji izlazi zadnji vikend svakog mjeseca. Nas smo dvije popričale pet minuta, ona je bacila pogled na moj blog o putovanjima i već smo imale temu Bavarija – dvorci nadohvat ruke za naredni broj i moju prvu suradnju.