Blitz intervju Nikolina Šimunović: „Studenti koji dolaze na Bernays svjesni su da time rade prvi korak u karijeri“

U novom blitz intervjuu razgovarali smo s Bernaysovkom Nikolinom Šimunović koja se osvrnula na protekle ispitne rokove, planove za jesen te svoja dosadašnja iskustva u praksi.

18. srpnja 2017.

1. Za početak, kako su prošli ispitni rokovi?

Polako i sigurno su došli svome kraju, prilično uspješno. U nastavku ljeta bih trebala mislima biti u temi i izradi diplomskoga rada, ali naravno, prije toga će uslijediti jedan kvalitetan odmor. Onda se već s prvim danima jeseni vraćam na standardni tempo i sve snage usmjeravam na pripremu istraživanja za diplomski rad.

2. Studentica si završne godine diplomskog studija na Bernaysu. Koja je, po tebi, najveća prednost Bernaysa koja vama studentima može koristiti na tržištu rada i olakšati pronalazak posla?

Ako bismo programe koje Bernays nudi uspoređivali s programima sličnih visokoobrazovnih institucija, smatram da Bernays kvalitetom svojih dosadašnjih, a vjerujem i nadolazećih, programima predstavlja značajnu vertikalu u hrvatskom visokoškolskom sustavu. Osim u obrazovnom svijetu, Bernays ima ulogu i u unaprjeđenju cjelokupne struke odnosa s javnošću, koja u Hrvatskoj još uvijek nije na razini na kojoj zaslužuje biti. Generacije studenata koje se svake godine ovdje dolaze obrazovati svjesne su da time doista rade svoj prvi korak u karijeri, u kojoj je jedina daljnja opcija napredovanje i usavršavanje. Sve to bitno je kako bismo po završetku studija mogli biti u potpunosti spremni za suživot s poslovnom zajednicom. Naravno, pri tome je velika odgovornost upravo na nama studentima. Bernays nam nudi teorijsko znanje, priliku i mogućnost za učenje praktičnih vjestina, pruža potporu i vjetar u leđa, a mi smo ti koji preuzimamo stvari u svoje ruke.

3. Poznato je kako Bernaysovi diplomci provode po više od 300 sati na stručnoj praksi. Gdje si ti stekla svoja praktična iskustva? Što si sve naučila?

Tijekom cijelog svog studija boravila sam na nekoliko stručnih praksi koje su podrazumijevale rad u agencijama za odnose s javnošću, odjelima korporativnih komunikacija te rad na manjim projektima. Početkom prošle godine došla sam na stručnu praksu u sklopu Bernaysove Burze prakse u Millenium promociju, nakon čega mi je dana mogućnost za trajniji angažman na različitim projektima. Objeručke sam prihvatila ponudu da s mladim i ambicioznim MPR+ timom aktivno sudjelujem u radu s klijentima iz sektora turizma, brendiranja, obrazovanja i farmaceutske industrije. Osim brojnih zanimljivih područja, iz dana u dan puno toga se može naučiti o tome kako odnosi s medijima funkcioniraju u stvarnosti, koliko su društvene mreže iz korijena promijenile struku odnosa s javnošću, kako pristupiti krizi i slično. I doista, svaki dan sa sobom nosi neka nova, zanimljiva iskustva i nikad, ali baš nikad, nije dosadno. Odnosi s javnošću nisu profesija za koju možeš reći da si po dobivanju diplome stekao sva potrebna znanja da bi spremno radio posao. Stvari se mijenjaju na svakodnevnoj razini. Za održavati tempo uz neprestane promjene, potrebno je svakodnevno usvajati nova znanja i naučiti ih čim prije primjenjivati. No, malo toga je moguće dočarati riječima, potrebno je isprobati i doživjeti kako to funkcionira u praksi.