Dr. sc. Romana Lekić predstavila turističku rutu pisaca i pjesnika Zagrebačke županije

Na konferenciji „Borders and Crossings“ pomoćnica dekana na studiju turizma održala je predavanje o razvoju književnog turizma u Zagrebačkoj županiji te izgradnji turističke destinacije.

10. listopada 2018.

Na međunarodnoj multidisciplinarnoj konferenciji „Borders and Crossings“ u organizaciji Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, pomoćnica dekana za studije turizma na Bernaysu dr. sc. Romana Lekić, održala je predavanje na temu „Turistička ruta pisaca i pjesnika Zagrebačke županije“. Predavanjem na konferenciji održanoj na Brijunima dr. sc. Romana Lekić željela je uz pomoć interpretacije i storytellinga ukazati na bogatstvo književne i pjesničke baštine Zagrebačke županije u razdoblju u kojem su djelovali poznati književnici i pisci toga područja.

Također, dr. sc. Lekić predstavila je svoj znanstveni rad koji uključuje poznate i intimne crtice iz tadašnjeg urbanog i suburbanog života naših pisaca i pjesnika. Glavni cilj rada bio je povezati lokalnu zajednicu s vlastitom poviješću te im pružiti model za interpretaciju književne baštine u turizmu i osmišljavanju kulturno–turističkog proizvoda prema pravilima struke i održivom turističkom razvoju. Koautorice rada su Ružica Rašperić, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije, i Dijana Zajec, predavačica na Bernaysovom studiju turizma.

Međunarodni znanstveni skup „Borders and Crossings“ posvećen je kulturi i povijesti putovanja, turizmu i interkulturnim prožimanjima kroz putopise. Na ovogodišnjem skupu izlagalo je više od 150 uglednih znanstvenika, istraživača, stručnjaka i putopisaca iz cijeloga svijeta, a radni program konferencije, uz 39 paralelnih sekcija, uključivao je i plenarna izlaganja prof. Tim Youngsa (Nottingham Trent University), profesora emeritusa Sveinna Mønneslanda (Sveučilište u Oslu) te povjesničara turizma, prof. Petera Borsaya (Sveučilište Aberystwyth).