Dr. sc. Romana Lekić sudjelovala na međunarodnoj konferenciji u Novom Sadu

Na konferenciji „Contemporary Trends in Tourism and Hospitality” pomoćnica dekana za studije turizma predstavila je rad na temu interpretacije nematerijalne baštine kroz animaciju.

11. rujna 2017.

Rad na temu „Uloga turističke animacije kroz interpretaciju nematerijalne baštine“ dr. sc. Lekić predstavila je u sklopu serije predavanja i predstavljanja novih trendova u turističkom menadžmentu, ugostiteljstvu i hotelijerstvu s koautoricama rada – dr. sc. Jelenom Kovačević, nezavisnom istraživačicom Jugoslavenskog dramskog kazališta u Beogradu, te mr. sc. Ružicom Rašperić, direktoricom Turističke zajednice Zagrebačke županije, jednim od Bernaysovih partnera na području turizma. Autorice su svojim multidisciplinarnim radom nastojale razviti svijest o činjenici da turizam predstavlja širi fenomen od puke ponude i potražnje, a nematerijalnu baštinu kao kamen temeljac brendiranja turističke destinacije. Dr. sc. Lekić ideje iz rada predstavila je na primjerima turopoljskog Jurjeva i Đurđevdana, koje je prezentirala uz dr. sc. Kovačević, dok je izniman doprinos na temu važnosti nematerijalne baštine u pogledu brendiranja destinacije i turističke animacije dala mr. sc. Rašperić.

Konferencija u Novom Sadu, koja se prvi put održala 1997., okupila je vodeće međunarodne stručnjake koji su predstavili rezultate svojih istraživanja iz područja turizma, odmora i rekreacije, hotelijerstva, lovnog turizma, gastronomije te multidisciplinarnih polja poput organizacije događaja, poduzetništva u ugostiteljstvu te kreativne industrije. Glavni govornici 17. izdanja konferencije bili su eminentni profesori Rhodri Thomas (Sveučilište Leeds Beckett), Tamara Rátz (Sveučilište primijenjenih znanosti Kodolányi János), Milena Dragićević Šešić, (UNESCO Katedra za kulturnu politiku i menadžment, Fakultet dramskih umjetnosti Sveučilišta u Beogradu), Darko Polić (predsjednik Radne grupe za kapitalne infrastrukturne projekte u okviru realizacije projekta „Novi Sad 2021 - Europska prijestolnica kulture“) te Aleksandra Dragin (Odsjek za geografiju, turizam i hotelijerstvo, Prirodno-matematički fakultet Sveučilišta u Novom Sadu). Radni naziv ovogodišnje konferencije bio je „Novi prostori u kulturnom turizmu“, a organizator Sveučilište u Novom Sadu, Odsjek za geografiju, turizam i hotelijerstvo.