Filip Bošnjak: „Erasmus je prilika za umrežavanje sa studentima iz svih krajeva Europske unije“

Osvrnuvši se na boravak na Veleučilištu FH Joanneum, Filip ističe kako FH Joanneum, baš kao i Bernays, najveću pažnju pridaje brizi za vlastite studente koji za njih nisu samo broj.

01. prosinca 2017.

1. Filipe, odabrao si Veleučilište FH Joanneum u Grazu kao iduću destinaciju svog akademskog obrazovanja. Kojim si se kriterijima odabira vodio i što te navelo da odabereš upravo FH Joanneum?

FH Joanneum je jedna od vodećih visokih škola u Austriji. Više pažnje posvećuju praktičnom obrazovanju studenata i njihovoj pripremi za tržište rada. Također, veliku ulogu za mene je igrala blizina Graza i Zagreba. Ne bih mogao otići nekamo gdje bih dugo morao čekati da vidim svoju domovinu. Graz je prekrasan grad, baš po mjeri čovjeka. Isto tako jedan od glavnih razloga dolaska je bila prilika za studiranje isključivo na njemačkom jeziku, što mi je bilo izuzetno bitno.

2. Bernays i FH Joanneum su do sada uspješno surađivali kroz studijske posjete, a i ti trenutno imaš priliku za razmjenu iskustva s austrijskim kolegama. U kojoj su mjeri ove dvije visokoobrazovne institucije slične?

Bernays i FH Joanneum su jako slične institucije. Rekao bih da je najbitnija sličnost između ovih dviju obrazovnih institucija briga za vlastite studente. Na Bernaysu i na FH-u studenti nisu broj, studenti su pojedinci koji imaju više ili manje razvijene određene vještine. I Bernays, i FH daju priliku studentu spoznati koje su njegove prednosti i nedostaci, a potom i razvijati te prednosti s ciljem prilagodbe za tržište rada.

3. Što te se zasada najviše dojmilo na novom studiju? Naime, Veleučilište FH Joanneum vodeće je europsko veleučilište koje svoje djelovanje temelji na tri stupa: znanju, istraživanju i razvoju te kontinuiranom obrazovanju. Možeš li nam, na primjeru svog studijskog programa, ukratko opisati kako to funkcionira?

Na novom studiju sve me se dojmilo. Studenti su vrlo otvoreni i pristupačni te sve prepreke rješavaju u timu. Na svakom projektu na kojem radimo te na svim predavanjima kreativnost igra ključnu ulogu. Svakog studenta se potiče da osmisli neki grafički dizajn, crtež, animaciju, ili bilo što drugo vezano uz kreativno stvaralaštvo. Cilj takvog obrazovanja je razviti otvoren um studenata te prilagoditi studente na brzo rješavanje problema, što profesori za sada uspijevaju. Klasično učenje određenih definicija ne postoji. Uče se određeni primjeri te način rješavanja problema na tim istim primjerima.

4. Što bi izdvojio kao najveće vrijednosti Erasmus+ programa?

Najveća vrijednost Erasmus+ programa je prilika za umrežavanje s raznim studentima iz drugih krajeva Europske unije. Nakon ova dva mjeseca promijenio sam svoje mišljenje o EU i o njezinim vrijednostima. Smatram da je Erasmus+ jedan vrhunski projekt koji će u svakom pogledu pomoći EU i drago mi je da sam dobio priliku biti dio tog projekta.

5. Vjerujemo da si upoznao brojne kolege iz cijeloga svijeta. Kako provodite svoje slobodno vrijeme između predavanja? Volontirate, bavite se sportom ili kakvim drugim izvannastavnim aktivnostima?

Da, upoznao sam mnogo studenata iz svih dijelova svijeta. Putujemo, učimo razne jezike i kulture te najvažnije uživamo. Ovo Erasmus+ iskustvo je jedno prekrasno iskustvo koje mi je pomoglo da upoznam zemlju koju sam već dugo vremena htio upoznati. Austrija je jedinstvena zemlja u kojoj svaka osoba koja želi raditi ima priliku za to, zemlja gdje ne postoji riječ problem ili prepreka, zemlja prepuna prilika i simpatičnih ljudi. smiley