Intervju Antonia Budimir: „Iskoristite svaku priliku za praksu koju vam nudi Bernays“

Bernaysovka Antonia podijelila je svoja dosadašnja iskustva u Sportskim novostima, otkrila na koje je novinarske članke najponosnija te zašto je prava zaljubljenica u sport i novinarstvo.

14. veljače 2018.

1. Antonia, kako je došlo do tvog studentskog angažmana u Sportskim novostima?

Jedan petak smo imali terensku nastavu iz kolegija Športski menadžment u Sportskim novostima kod mr. sc. Davora Pavića. Glavni urednik Sportskih novosti g. Mario Zorko pozvao je studente za rad u redakciji. Na početku sam mislila da se šali jer je rekao to s osmijehom, no prije nego smo završili s posjetom došla sam do g. Zorka i upitala ga je li uistinu moguće da primaju studente. Nakon što mi je potvrdio rečeno, dao mi je svoju posjetnicu, a ja sam mu se javila odmah u ponedjeljak. Isti dan sam saznala da sam primljena i kad počinjem s radom.

 

2. Kako izgleda jedan radni dan u Sportskim novostima? Kakva je atmosfera u redakciji?

Do sada nisam bila više od četiri sata u redakciji zbog privatnih obveza te onih koje imam vezano uz studij. Prijepodne je većina novinara u redakciji za svojim računalom i istražuju novosti na stranim portalima, pišu članke i odobravaju članke nas studenata. Što se tiče same atmosfere, ona je uistinu izvrsna. Prvi dan kad sam došla svi su me ugodno dočekali, rekli da im se obratim ako mi nešto nije jasno ili mi treba pomoći.

 

3. Kako si počela pisati o sportu? Baviš li se aktivno sportom? (Ako da, na koji način ti to pomaže u pisanju o sportu?)

Iako možda ne izgledam kao osoba koja voli sport, u sportu sam isprobala puno toga. Najdulje sam se zadržala na odbojci, a sad samo idem u teretanu. Ono što mi uvelike olakšava situaciju u sportskom novinarstvu su silna poznanstva koja imam u hrvanju, boksu, nogometu i rukometu. Imam i rođake koji su profesionalni sportaši i koji su mi uvijek na raspolaganju.

 

4. Možeš li izdvojiti neki od svojih dosadašnjih članaka?

Napisala sam dosta članaka u zadnje dvije godine. Prvo u 24sata, gdje sam bila na stručnoj praksi zahvaljujući Bernaysovoj Burzi prakse, a zatim sam pisala za jedan portal koji sam sama pronašla. Tu sam pisala tri do pet članaka dnevno, tako da sam se dosta „ispraksala“. Članak koji bih voljela izdvojiti je iz Sportskih novosti. Riječ je o članku o boksu, za koji sam prisustvovala konferenciji za medije, zapisivala sve važne podatke i zatim intervjuirala jednog mladog vrhunskog boksača i napisala članak o njemu. Od velike pomoći mi je bio i kolega iz redakcije koji mi je davao smjernice.

 

5. Koliko je izazovno samostalno pronaći praksu ili studentski posao? Što bi savjetovala Bernaysovcima koji, uz obveznu praksu, nastoje steći što više praktičnog iskustva?

Dosta je izazovno ako nemate volju. Ako je osoba voljna raditi i steći praksu i iskustvo, ona će se potruditi i raspitivati. Na prvoj godini studija praksa nam nije bila obvezna, no ja sam išla i to mi je uvelike pomoglo i zahvalna sam svima koji su me poticali na nju, najviše svojim roditeljima. A vama kolege, savjetujem da maksimalno iskoristite svaku priliku za praksu koju vam nudi Bernays jer će vam kad tad dobro doći.