INTERVJU TJEDNA: „Studenti trebaju više istraživati, propitkivati i inspirirati jedni druge“

Karla, Nikolina i Nika o konferenciji, svojim radovima, strahu od javnog nastupa i studiranju na Bernaysu.

20. svibnja 2019.

U studentskoj sekciji ovogodišnjeg Communication Management Foruma svoje radove je izložilo 39 studenata. Nagrade za najbolja izlaganja, u konkurenciji 23 studentska rada, osvojile su i tri Bernaysove studentice, Nika Medvid i Nikolina Gegić za rad na temu „Usporedba turističkih destinacija i atrakcijske osnove Opatije i Petrinje“ i Karla Horvat za rad „Komunikacija i kulturni kontekst brendiranja“.

 

Tko vas je potaknuo na pisanje radova i izlaganje na konferencijama? Što vam je bio motiv?

NIKA & NIKOLINA: Na rad nas je potaknula profesorica Romana Lekić. Na predavanju nam je rekla da bi joj bilo iznimno drago da prezentiramo na konferenciji. Inspirirala nas je i pokazala nam koliko je bitno istraživati, propitkivati i razmišljati o našim resursima i pomalo zanemarenim turističkim destinacijama.

KARLA: Moj rad je ujedno i moj završni rad. Mentorica i profesorica Dorotea Milas mi je „dala vjetar u leđa“ da se prijavim na konferenciju. U završnom radu „ Komunikacijski i kulturni kontekst brendiranja“ sam htjela pokazati kako je moguće moderne načine komunikacije i brendiranja spojiti s kulturnom baštinom, u mom radu je to na primjeru Paške čipke.

 

Predstavite nam malo svoje radove. Što za vas znači sudjelovanje u ovakvim konferencijama?

NIKA: Iz našeg rada, koji se također bavi potencijalima Petrinje kao turističke destinacije, može se zaključiti kako, iako nam kontinentalna Hrvatska nije razvijena ne znači da treba biti zapostavljena. Svaki dio Hrvatske ima posebne predispozicije za drugačije i posebne oblike turizma koji se mogu graditi i njegovati.

NIKOLINA: Naš rad bio je najviše inspiriran terenskom nastavom koju smo odradili prošle akademske godine. Naime, na studiju turizma na Bernaysu imamo veliku sreću što odrađujemo veliki broj terenske nastave i možemo iz prve ruke vidjeti kako turizam utječe na gotove sve elemente gospodarstva i na kvalitetu života turista i lokalne zajednice. Najviše nas je oduševilo to što smo u Petrinji osjetili veliku toplinu i gostoprimstvo i ogromni potencijal za razvoj, iako se radi o destinaciji koja nema ni jedan od preduvjeta koji je Opatija imala za razvoj turizma, a proveli smo se jednako lijepo.

KARLA: Kako sam veliki ljubitelj mode htjela sam kroz komunikaciju i nove trendove u stvaranju brendova prikazati koliko mogućnosti ima Paška čipka kao dio povijesti i kulture. Iako se nikada nisam usudila prijaviti na neku konferenciju ovoga tipa, drago mi je da jesam. Bilo je veoma zanimljivo slušati kolege studente, njihove ideje i saznati koliko toga ne znam o svojoj kulturi, a koje se sve nevjerojatne stvari mogu napraviti u promociji i stvaranju brendova.

 

Možete li nam dati kratki osvrt na vaše studiranje na Bernaysu?

NIKA & NIKOLINA: Zadovoljne smo studiranjem na Bernaysu, sviđa nam se koncept studija turizma, pogotovo terenske nastave jer smo na temelju iskustva s njih prezentirale naš rad.

Vrlo rado bismo htjele nastaviti u istom smjeru i nadamo se da ćemo dobiti još ovakvih prilika. Hvala cijeloj organizaciji Bernaysa na potpori i motivaciji da sudjelujemo na ovakvoj konferenciji.

KARLA: Završila sam preddiplomski studij na Bernays-u i jedini logični slijed mi je bio nastaviti na diplomskom. Velika prednost su dostupnost profesora, ugodna predavanja i studiranje uz koje se može voditi lijep i ugodan studentski život s kojim imaš vremena za sve izvannastavne aktivnosti.

 

U kojem smjeru namjeravate graditi svoju karijeru, gdje se vidite u budućnosti?

NIKA: U budućnosti bih se rado uključila u znanstvenu zajednicu, zasad me najviše privlači rad u turističkoj zajednici.

NIKOLINA: Osjećam se jako privilegiranom i sretnom što studiram na Bernaysu, a ponajviše zato što radimo s profesoricom Romanom Lekić koja nam sva svoja znanja prenosi uz ogromnu ljubav i veliko iskustvo s terena. Najviše mi se sviđa Terenska nastava kao kolegij, ali i činjenica da veliki naglasak stavljamo na održivi razvoj turizma.

KARLA: Na konferenciji sam se još više zainteresirala za znanstvene radove i vjerujem da ću se u budućnosti polako usmjeriti prema tome. Trenutno bi se najviše htjela baviti upravljanjem događanjima ili u nekoj kreativnoj agenciji na procesu nastajanje oglasa / reklama.

 

Imate li neki savjet za svoje kolege i/ili buduće studente?

NIKA: Moj savjet za buduće studente je da budu uporni i temeljiti. Turizam je kompleksan i ima mnogo elemenata, ali ništa nije nemoguće. Samo je potrebno malo kreativnosti uz znanje.

NIKOLINA: Budući da na Bernaysu imate priliku doći u dodir s izuzetno iskusnim stručnjacima i profesorima, savjetujem studentima da iskoriste tu priliku i uživaju na predavanjima i postavljaju što više pitanja i da uz pomoć njih krenu raditi svoje istraživačke radove koji mogu onda inspirirati druge studente i pomoći nam da naučimo nešto novo.

KARLA: Studenti se ne bi trebali bojati komentirati, postavljati pitanja i predstavljati svoje ideje. Ne smiju dopustiti da ih neuspjesi prema cilju zaustave da ostvare svoje snove. Uz naporan rad i trud, sve „dođe na svoje“. Meni je ovo iskustvo dalo samopouzdanje i smanjilo strah od javnog nastupa, ali me i potaklo da dijelim svoje ideje s drugima.