Ministar turizma Gari Cappelli na Bernays Masterclassu naglasio važnost obrazovanja u turizmu

Prilikom predavanja ministar se osvrnuo na rezultate turističke godine i, naglasivši ulogu obrazovanja u stvaranju novih kadrova u turizmu, izrazio punu podršku novim Bernaysovim studijima.

20. studenog 2017.

Prije samog Masterclassa predstavnici Bernaysa koje su predvodili predsjednik Upravnog vijeća i većinski vlasnik Mario Petrović i dekan Bernaysa doc. dr. sc. Damir Jugo održali su kratki sastanak s ministrom turizma Garijem Cappellijem prilikom kojeg su ministru predstavljeni konceptualno i metodološki najinovativniji studiji turizma u Hrvatskoj. Masterclass predavanje prigodnim je govorom otvorio Mario Petrović istaknuvši izniman doprinos ministra Cappellija razvoju Malog Lošinja kao respektabilne turističke destinacije na području cijelog Mediterana u proteklih 11 godina. Svoje predavanje na temu „Upravljanje turizmom“ ministar Cappelli je započeo kratkim pregledom rezultata iznimno uspješne turističke godine 2017., uz usporedbu rezultata konkurentskih zemalja i naglasak na učinkovito upravljanje destinacijom. Kroz svoje izlaganje, ministar je istaknuo važnost planiranog, usmjerenog i postepenog razvijanja turizma određene destinacije na svim razinama.

Naglasio je kako je destinaciju potrebno razvijati kroz tri razine: nacionalnu, regionalnu i lokalnu, pritom njegujući koncept kreativne destinacije. Istaknuvši koliko je važno cjeloživotno obrazovanje i kontinuirano ulaganje u razvoj ljudskih potencijala, ministar Cappelli je nadodao: „Iznimno mi je drago što sve veći broj visokoobrazovnih institucija prepoznaje važnost edukacije i usavršavanja u području turizma te što se mladima nudi širi spektar studija turizma. Hrvatska je danas jedna od najpopularnijih svjetskih turističkih destinacija, a to potvrđuju i rezultati turističkog prometa koji ne bi bili mogući bez odličnih turističkih djelatnika koji u turizmu zaista čine ključ uspjeha, te koji moraju biti dobro pripremljeni za rad i susret s turistima. Posebno mi je drago vidjeti ovoliko veliki broj mladih ljudi koji će po završetku studija krenuti u svoje nove poslovne pobjede i svojom inovativnošću i kreativnošću napraviti u turizmu pozitivne pomake.“

Dotaknuvši se teme upravljanja turizmom, ministar Cappelli je zaključio: „Hrvatskoj se turizam ne događa sam od sebe, već je on rezultat sustavnog rada svih dionika turizma koji njime upravljaju te djeluju lokalno, ali razmišljaju globalno kroz destinacijski menadžment. On je jedini prihvatljivi princip nužan za razvojni iskorak svake turističke destinacije kojom se jača konkurentnost, ali i čuva održivost prostora, prirode i kulture lokalne zajednice na zadovoljstvo domaćeg stanovništva i posjetitelja.“

Nakon zanimljivog predavanja brojni studenti postavljali su pitanja vezana uz planove ministarstva za iduću sezonu, povećanje prihoda od turizma i ostale aktivnosti koje podrazumijeva destinacijski menadžment i razvoj Hrvatske kao kreativne turističke destinacije i poželjne avio destinacije. Po završetku Masterclassa dekan Bernaysa doc. dr. sc. Damir Jugo zahvalio je ministru na dolasku te mu uručio zahvalnicu povodom njegova gostovanja na Bernays Masterclassu.