Ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak održala Masterclass predavanje

U okviru Masterclass predavanja koje je bilo posvećeno ženama u svijetu znanosti i politike, dodijeljene su Dekanove nagrade te pohvale najuspješnijim studentima u akademskoj godini 2016./2017.

27. veljače 2018.

Foto: Saša Ćetković

Masterclass predavanje otvorio je dekan Bernaysa doc. dr. sc. Damir Jugo koji je, pozdravivši okupljene, ujedno najavio i dodjelu Dekanovih nagrada, trećih po redu u Bernaysovoj povijesti. Dekanovom nagradom za najuspješnije studente nagrađeni su Ana Kolarić i Leonarda Medved, Morena Devčić, Ena Zimolo, Renata Sopek i Kristina Rep. Nagradu dekana za studentsko ostvarenje dobio je Ivan Biošić, dok su pohvale dodijeljene studentima Anamariji Bilić, Luciji Kačan, Marti Kačan, Marku Banjavčiću, Luciji Lidiji Sandalj, Aleksandri Prgomet Bosanac, Dini Schatzlu, Marini Šimun i Tatjani Kostić.

Nakon dodjele nagrada najuspješnijim studentima uslijedilo je Masterclass predavanje, prvo predavanje koje je na Bernaysu održala čelna osoba ministarstva znanosti i obrazovanja. Prof. dr. sc. Blaženka Divjak govorila je o temi „Žene u znanosti i politici“ i tako skrenula pozornost na nedovoljnu zastupljenost žena u navedenim područjima u Hrvatskoj te ujedno predstavila trendove u Hrvatskoj, ali i u Europskoj uniji koji ukazuju na povećanje broja visokoobrazovnih žena koje obnašaju najviše funkcije u sferama politike i znanosti.

Ministrica je istaknula da je najveći broj žena (47 posto) na rukovodećim pozicijama u Europskoj uniji u Latviji, dok je u Hrvatskoj postotak niži i iznosi 30 posto. Napomenula je da su žene u Hrvatskoj u prosjeku bolje obrazovane od muškaraca (16,7 posto u odnosu na 16 posto obrazovanih muškaraca), ali da su istovremeno slabije plaćene. Govoreći o zastupljenosti žena u politici, ministrica je rekla da Hrvatska ne zaostaje za europskim prosjekom te istaknula da je u sadašnjem sazivu Vlade Republike Hrvatske ukupno šest ministrica. „Radi se o zastupljenosti od 30 posto, što je najviše u povijesti svih Vlada u Hrvatskoj. To nam također pokazuje kako žene donose jednu novu dimenziju upravljačkim funkcijama politike. Unatoč vidljivom napretku, fenomen staklenog stropa još je uvijek prisutan i predstavlja jedan od osnovnih razloga manjeg broja žena na visokim pozicijama.“, rekla je ministrica Blaženka Divjak i dodala da najviše ministrica u vladi imaju Bugarska, Francuska, Nikaragva, Švedska, Kanada i Slovenija, a čak 13 zemalja, među kojima i susjedna Mađarska, nema niti jednu ministricu.

Prvi Masterclass ljetnog semestra akademske godine 2017./2018., osim po predavanju ministrice znanosti i obrazovanja te Dekanovih nagrada, ostat će zapažen i po tome što su mu, prvi put u Bernaysovoj povijesti, nazočili i studenti inozemnih visokih učilišta koji će na Bernaysu u okviru Erasmus+ programa provesti cijeli semestar.