Na Bernaysu održani konferencija i okrugli stol „Medijski odgoj i zaštita dječjih prava”

Izneseni su rezultati 34 znanstvena rada koji sugeriraju kako je u današnje vrijeme pravovremen i učinkovit pristup medijskom opismenjivanju djece i mladih prijeko potreban.

08. prosinca 2017.

Foto: Nina Đurđević

Na znanstvenoj konferenciji „Medijski odgoj i zaštita dječjih prava” u organizaciji Bernaysa i Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu govorilo se o temama zastupljenosti i proučavanja medija u hrvatskom obrazovnom sustavu, važnosti kritičkog razmišljanja i stvaranja vlastitih medijskih sadržaja. Okupljene sudionike uvodno su pozdravili i poželjeli im dobrodošlicu doc. dr. sc. Damir Jugo, dekan Bernaysa, te izv. prof. dr. sc. Danijel Labaš, predsjednik Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu, a potom je u sklopu konferencije održan i istoimeni okrugli stol. Na okruglom stolu su sudjelovali vodeći hrvatski stručnjaci i sveučilišni profesori – izv. prof. dr. sc. Nada Zgrabljić Rotar (Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu), Maja Flego, dipl. paed., (Ured pravobraniteljice za djecu), dr. sc. Arijana Mataga Tintor (Odjel za predškolski odgoj, obrazovanje i sport Grada Velika Gorica) i doc. dr. sc. Igor Kanižaj (Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu).

Doc. dr. sc. Kanižaj kratko se osvrnuo na preliminarne rezultate istraživanja EU Kids Online prema kojem svako deseto dijete u dobi od 15 do 17 godina prihvaća sve zahtjeve za prijateljstvom drugih ljudi na društvenim mrežama, što ide u prilog tome da je edukacija preduvjet prevencije povrede sloboda i prava djece i mladih. „Situacija nije idealna nigdje, o čemu svjedoči podatak da je na razini EU samo sedam posto medija dionik projekata medijske pismenosti.“, rekao je doc. dr. sc. Kanižaj. Izv. prof. dr. sc. Zgrabljić Rotar pak smatra kako nema dovoljno literature za izučavanje medija i njihove uloge u opismenjavanju javnosti, dok Maja Flego iz Ureda pravobraniteljice djece ističe neprestanu borbu Ureda u zaštiti prava djece u  medijima te navodi kako Ured pravobraniteljice godišnje prima oko 1500 prijava za kršenje prava djece, od čega njih 45-50 vezano za zaštitu prava djece u medijima. Dr. sc. Mataga Tintor podsjeća da je medijski odgoj pravo svakog djeteta, ističući da programi za edukaciju postoje, no da ih je potrebno prilagođavati.

Po održanom okruglom stolu u fokusu rasprave bile su teme zaštite dječjih prava u medijima, promicanja dječjih prava i edukativne uloge medija, čime se željelo dodatno ukazati na važnost medijske pismenosti i medijskog odgoja u 21. stoljeću te problematiku suodnosa medija i djece u Hrvatskoj. Uz Bernays, važnost navedene problematike prepoznalo je i Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu, koje kroz projekt „Djeca medija“ provodi sustavnu edukaciju o medijima te poticanje razvoja osviještenih korisnika i time utječe na poboljšanje medijske i komunikacijske kulture građana Republike Hrvatske.