Pomoćnica dekana za studije komunikacija sudionica konferencije Media Meet Literacy

Lana Ciboci, mag. comm., boravila je u Sarajevu gdje je Društvu za komunikacijsku i medijsku kulturu, čija je i potpredsjednica, dodijeljena posebna nagrada za medijsku pismenost.

22. rujna 2017.

Konferencija u organizaciji Evens Foundationa, vodećeg promotora medijske pismenosti u Europskoj uniji, na dva dana okupila je najveće stručnjake iz cijele Europe i svijeta u Sarajevu. Posebnu nagradu međunarodnog žirija za dugogodišnji projekt „Djeca medija“ u ime Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu primili su predsjednik DKMK-a izv. prof. dr. sc. Danijel Labaš te potpredsjednici udruge Lana Ciboci, mag. comm. i doc. dr. sc. Igor Kanižaj.

Da je riječ o zaista velikom međunarodnom uspjehu, pokazuje i to da je projekt „Djeca medija“ izabran između 50 projekata koji pristižu iz čak 15 europskih zemalja. Poseban dojam na žiri ostavila je činjenica da su projekt zajedno pokrenuli studenti novinarstva i komunikologije te njihovi profesori, ali i način na koji projekt pristupa medijima te utjecaj koji ostvaruje, kako na sudionike, tako i na volontere projekta.

Projekt „Djeca medija“ nastao je 2011., a namijenjen je medijskom odgoju djece i odraslih. Cilj i svrha projekta je sustavna edukacija o medijima te poticanje razvoja osviještenih korisnika koji s razumijevanjem i kritičkim odmakom konzumiraju medijske sadržaje koje sami odabiru. U zadnjih šest godina u sklopu projekta održano je više od 600 radionica o medijskoj pismenosti za 12.000 polaznika u 36 hrvatskih gradova te je pritom posjećeno i više od 100 osnovnih i srednjih škola.