Povremeni i sezonski studentski rad koristan je za studente i za poslodavce

Uskoro će posebni zakon koji regulira studentske poslove izvan radnog odnosa biti stavljen na javnu raspravu, a u radnoj skupini sudjeluju predstavnici sindikata, studentskih centara, Hrvatskog studentskog zbora, Ministarstva rada, Ministarstva financija i Ministarstva znanosti te prodekan Bernaysa mr. sc Zdeslav Milas u ime Hrvatske udruge poslodavaca.

25. kolovoza 2017.

„Model ugovora o obavljanju studentskog posla jednako je važan za studente i za poslodavce. Za redovne studente ili nezaposlene izvanredne studente povremena i sezonska zarada važna je za financiranje studentskog života (npr. u turističkoj sezoni) ili kao moguća naknada za studentsku praksu ili rad za vrijeme studiranja. Za poduzetnike je povremeni angažman i sezonski rad studenata koristan s obzirom na brzu prilagodbu dodatne radne snage na tržištu rada kao što je to slučaj primjerice u ljetnoj sezoni. Stoga, uime granske Udruge poslodavaca u obrazovanju HUP-a, podržavamo izradu Zakona o obavljanju studentskih poslova koji regulira prava i obveze studenta, poslodavca i studentskih centara koji u ovom trokutu ključnih dionika imaju ulogu posrednika, no jasno ističemo da se protivimo da povremeni ili sezonski studentski rad zamjenjuje stalni radni odnos.“, izjavio je prodekan Bernaysa mr. sc. Zdeslav Milas uoči sjednice radne skupine za izradu Zakona o obavljanju studentskih poslova.

 

Podsjećamo, u tijeku je izrada novog zakona kojime bi bio uređen studentski i učenički rad povodom kojeg je potaknuto pitanje treba li ograničiti ili čak zabraniti rad studentima i učenicima.