Prodekanica za znanost i kvalitetu Bernaysa sudjelovala na panelu na temu medijske pismenosti

Dr. sc. Lana Ciboci i panelistice Kristine Meek, Saara Salomaa i Gitte Bang Stald predstavile su nacionalne projekte medijskog opismenjavanja iz Hrvatske, Norveške, Finske i Danske.

12. studenog 2018.

Panel diskusija „Medijska pismenost, nužan alat u borbi protiv govora mržnje”, na kojoj je sudjelovala Bernaysova prodekanica za znanost i kvalitetu dr. sc. Lana Ciboci, održana je u sklopu međunarodne konferencije naziva „Govor mržnje u medijima: uloga regulatornih tijela i pravosuđa”. Organizatori međunarodne konferencije koja se bavi medijskom pismenošću kao alatom u borbi protiv govora mržnje su Vijeće Europe i Agencija za elektroničke medije. Tom prigodom dr. sc. Lana Ciboci, ujedno i potpredsjednica hrvatskog Društva za komunikaciju i medijsku kulturu, predstavila je rad te DKMK-a i njihov veliki volonterski projekt Djeca medija.

Upravo za taj projekt vodeći promotor medijskog obrazovanja u Europskoj uniji Evens Foundation DKMK-u je dodijelio posebnu nagradu za europske projekte medijskog obrazovanja u 2017. O značaju projekta svjedoče podaci da su dosada u sklopu njega održana predavanja i radionice za gotovo 18.000 učenika, roditelja, učitelja, nastavnika i stručnih suradnika, u više od 120 institucija diljem Hrvatske. U sklopu panela na kojem je sudjelovala dr. sc. Ciboci je istaknula da Udruge civilnog društva iza sebe imaju brojne projekte na temu medijske pismenosti, a samim time i veliko iskustvo u tom području. „Edukativni materijali i radionice koje su proizveli izvrsna su nadogradnja formalnog obrazovnog sustava u području medijskog obrazovanja.“, dodala je dr. sc. Ciboci. Više o panelu te iskustvima koje su predstavile stručnjakinje za medijsku pismenost iz Hrvatske, Norveške, Finske i Danske, pročitajte na medijskapismenost.hr.