Radni doručak vodećih hrvatskih novinara s uglednim američkim profesorom Lanceom Bennettom

Profesor Bennett na Bernaysu je razgovarao s političkim novinarima o odnosu medija i politike na primjeru Donalda Trumpa, problemu lažnih vijesti i vjerodostojnosti novinarstva.

05. listopada 2017.

Radnom doručku prisustvovali su kolege Hrvoje Krešić (N1 televizija), Jasmin Klarić (Novi list), Dragan Nikolić (HTV), Sabina Tandara Knezović (Nova TV), Željka Gulan (Media servis), Tatjana Krajač (Nova TV), Maja Šurina (Tportal), Raif Okić (24express), Dean Žugčić (Jutarnji list) i Jasmina Kuzmanović (Bloomberg). Inače, ovaj sveučilišni profesor iz Washingtona u Zagreb je stigao u organizaciji Fakulteta političkih znanosti i Edward Bernays Visoke škole za  komunikacijski menadžment. 

„Bilo je to jedno dobro iskustvo s novinarima iz Hrvatske. Pričali smo o ulozi novinarstva u demokraciji i zašto mediji u mnogim državama gube povjerenje javnosti, posebice mladih.“, rekao je profesor Bennet. U razgovoru s novinarima istaknuo je da odgovornost podjednako vidi u medijima i političarima, koji ne poznaju dovoljno svoje glasače, odnosno publiku. Budući da je Bennettov istraživački interes vezan uz novinarstvo te odnos medija i politike, tijekom svog boravka u Hrvatskoj govorio je i o problemu lažnih vijesti, vjerodostojnosti suvremenog novinarstva, odnosu Donalda Trumpa i medija te usponu tzv. sustava dezinformiranja.

Walter Lance Bennett je predavač na Sveučilištu Washington i ravnatelj Centra za komunikaciju i građansku uključenost te autor 12 knjiga, uključujući posljednji akademski bestseler News: The Politics of Illusion, kao i  Taken By Storm: The Media, Public Opinion, U.S. Foreign Policy in the Gulf War, Mediated Politics: Communication in the Future of Democracy, When the Press Fails: Political Power and the News Media from Iraq to Katrina i The Logic of Connective Action: Digital Media and the Personalization of Contentious Politics.  Uz to, Bennett je dobitnik brojnih nagrada, a smatra se kao jedan od najvećih, ako ne i najveći svjetski autor, na području političke komunikacije i medija. Bio je urednik, ili član uredništva, najuglednijih znanstvenih časopisa s područja politologije i komunikacijskih znanosti. Urednik je izdavačke serije Communication, Society and Politics prestižnog izdavača Cambridge University Press. Bio je predsjednik sekcije Politička komunikacija Američkog udruženja politologa (American Political Science Association) te počasni profesor na Kennedy School of Government na Sveučilištu Harvard, baš kao i na Sveučilištu u Stockholmu kao dobitnik nagrade Olof Palme koju dodjeljuje Švedsko nacionalno istraživačko vijeće.

  • TAGS: