S ponosom vas pozivamo na promociju biografije o životu i djelu Edwarda Bernaysa!

Svečani Masterclass i promocija hrvatskog prijevoda biografije o utemeljitelju moderne struke odnosa s javnošću, održat će se u utorak, 18. prosinca 2018., u 17 sati.

28. studenog 2020.

Biografiju o Edwardu Louisu Bernaysu prvi put je objavio američki novinar Larry Tye 1998. pod naslovom „The Father of Spin: Edward L. Bernays and the Birth of Public Relations“. Dvadeset godina od prvog izdanja, Bernaysova biografija je doživjela svoje hrvatsko izdanje naslova u nakladi Edward Bernays University Collegea, koje nosi ime upravo po ovom velikanu odnosa s javnošću.

Knjiga „Edward Bernays i rođenje odnosa s javnošću“ podijeljena je u 11 poglavlja u kojima se opisuju život Edwarda Bernaysa i njegova karijera. Glavni urednik hrvatskog izdanja biografije je dekan Bernaysa doc. dr. sc. Damir Jugo, a recenzenti su ugledni znanstvenici i komunikacijski stručnjaci prof. dr. sc. Zoran Tomić te prof. dr. sc. Božo Skoko. U predgovoru knjige doc. dr. sc. Jugo o Bernaysu piše: „Bio je osoba ispred svog vremena i prvi koji je u svojim knjigama, radovima i projektima promovirao odnose s javnošću kao prepoznatljivu struku, ali i znanost. Iako je živio u vremenu kada je većinu današnjih komunikacijskih kanala bilo teško i zamisliti, njegove inovativne ideje i sveobuhvatan pristup koje je tada razvio i danas nadahnjuju stručnjake za odnose s javnošću, koji ih često koriste u svome nadu.“ Uz dekana Bernaysa, na život i djelo svoga oca u predgovoru se osvrnula i Anne Bernays, profesorica na Harvardu: „Većinu svoga radnoga vijeka moj se otac zalagao da odnosi s javnošću budu zanimanje utemeljeno na profesionalizmu, stručnosti i certificiranosti ljudi koji se njima bave. Smatrao je profesiju odnosa s javnošću jednakom odvjetništvu te naglašavao kako se njome ne bi smio baviti i od nje živjeti nitko tko nije završio studij koji bi mu za to dao znanje, ali i legitimitet.“

Edward Bernays je postavio temelje odnosa s javnošću kao profesije i time utjecao na američko društvo, a posljedično i na daljnji razvoj moderne struke. Zahvaljujući tome što je Bernays američkoj Kongresnoj knjižnici ostavio više od 800 kutija osobnih i poslovnih dokumenata, njegova biografija obiluje detaljno opisanim slučajevima na kojima je Bernays radio, kao i taktikama i strategijama koje je koristio u svojoj karijeri dugoj 80 godina.