Studenti i mladi profesionalci iz Azije i Europe u jednodnevnom posjetu Bernaysu

Sudionici interdisciplinarnog ljetnog studija pod nazivom „Održivi turizam: mladi i zeleni rast“, slušali su predavanja dr. sc. Romane Lekić o hrvatskom turizmu i kulturnom održivom razvoju.

18. rujna 2018.

Prilikom posjeta Bernaysu studente je pozdravio voditelj Centra za međunarodnu suradnju Adrian Beljo koji im je predstavio prvih pet godina djelovanja Bernaysa, a tri predavanja im je održala pomoćnica dekana Bernaysa za studije turizma dr. sc. Romana Lekić koja je govorila više o UNESCO baštini Hrvatske, mediteranskoj priči jadranske obale i kulturnom održivom razvoju u Hrvatskoj.

„Sve tri teme o kojima su polaznici ASFE ljetnog sveučilišta slušali objedinjuju održivost i autentične vrijednosti gdje su one uključene i povezane s hrvatskim identitetom. Naglasak je stavljen na uključivanje lokalne zajednice u interpretaciju naše baštine, stoga su kao reprezentativni primjeri naše pomorske tradicije posebno istaknuti falkuša na Visu, tradicija brodogradnje na Murteru i rovinjska Batana koja je nedavno stavljena na popis najbolje UNESCO-ve prakse zaštite nematerijalne baštine. Mnogi od polaznika prvi put dolaze u Hrvatsku pa je od iznimne važnosti bilo približiti im Hrvatsku kako bi proširili pozitivan glas o zemlji i u njima stvoriti emociju za ponovnim povratkom. Sudionici su tako imali priliku upoznati domaće vrijednosti koje u turizmu često bivaju zapostavljene, a kako bismo im dodatno približili potencijale Hrvatske, povezali smo nematerijalnu baštinu s hranom i vinom te tako dobili zanimljiv i zabavan prezentacijski niz.“, istaknula je dr. sc. Lekić.

Leonie Nagarjan, direktorica ASEF-a, ovom prigodom rekla je: „Hrvatska svake godine privlači milijune turista svojim prekrasnim krajolikom i mnogobrojnim mogućnostima rekreacije na otvorenom. S jedinstvenim fokusom na komunikacijske i turističke studije, Edward Bernays University College je savršena visokoobrazovna institucija za suradnju s ASEF-om i razvoj studijskih programa za naše sudionike. Drago nam je da je ASEFSU22 povezao naše dvije organizacije i otvorio put budućim zajedničkim aktivnostima i razmjenama.“. 

Međunarodnu organizaciju sa sjedištem u Singapuru, ASEF, osnovale su 51 azijska i europska vlada, uključujući Hrvatsku, Europsku uniju i Tajništvo ASEAN-a, a ima za cilj potaknuti međukulturalne razmjene i mrežu među mladima. ASEF ljetno sveučilište je dvotjedni interdisciplinarni, inovativni projekt koji se već 20 godina provodi u suradnji sa sveučilištima i drugim partnerskim organizacijama iz Azije i Europe, a obuhvaća različite praktične i teorijske elemente programa, uključujući natjecanje „Interdisciplinarni inovator“ u kojem sudionici moraju razvijati i predlagati rješenja vezana uz područje održivog turizma. Ovogodišnja tema ljetnog sveučilišta je „Održivi turizam: mladi i zeleni rast“, a studenti su u okviru projekta koji se održava od 12. do 23. rujna 2018. posjetili različita visoka učilišta u Hrvatskoj i Sloveniji, među kojima je i Edward Bernays University College.