Svjetska turistička organizacija objavila kratkoročne trendove u turizmu Europske unije

Analiza pruža detaljan uvid u međunarodne prihode u turizmu Europske unije za 2016., kao i preliminarne podatke za međunarodne turističke dolaske za 2017.

18. kolovoza 2017.

Međunarodni prihodi turizma Europske unije u 2016. dosegnuli su 340 milijardi eura, što je čak pet milijardi, odnosno tri posto više nego u 2015. Rast prihoda od turizma slijedio je i trend međunarodnih dolazaka turista (i njihovih noćenja), dok su međunarodni dolasci na neku od destinacija u Europskoj uniji u prošloj godini porasli pet posto i dostigli 500 milijuna međunarodnih turističkih dolazaka. Najposjećenijoj skupini zemalja, očekivano, pripadaju zemlje južnog i mediteranskog dijela Europe čiji prihodi u 2016. iznose 132 milijarde eura te bilježe porast od pet posto. Na razini cijele EU riječ je o 39 posto ukupnog prihoda od turizma. Unutar ove skupine vodeći je Portugal s porastom od 11 posto, zatim Hrvatska s porastom od osam posto i Španjolska (rast sedam posto), koja je i vodeća zemlja u Europi prema prihodu u turizmu.  

Podaci dostupni za prva četiri mjeseca ove godine upućuju da su međunarodni dolasci na području EU porasli za visokih sedam posto, na ukupno 125 milijuna, što je osam milijuna dolazaka više nego li u istom razdoblju 2016. Unutar EU dolasci u 23 vodeće zemlje povećali su se za četiri posto. Dolasci u pet zemalja u razvoju, među kojima su Bugarska, Poljska, Mađarska, Rumunjska i Hrvatska, porasli su za osam posto. Isti broj zemalja u južnoj i mediteranskoj Europi predvodi povećanjem u broju dolazaka koji su porasli za 10 posto u odnosu na isto razdoblje 2016. Rast predvodi Hrvatska (+ 16 posto), nakon koje slijede Portugal (+ 15 posto) i Španjolska (+ 12 posto).

Kompletnu analizu Svjetske turističke organizacije pročitajte na http://bit.ly/2vBvYdU.