Uoči Masterclass predavanja ministar Gari Cappelli održao radni sastanak s predstavnicima Bernaysa

Tema sastanka bili su novi Bernaysovi studiji turizma, najmlađi turistički studiji u Hrvatskoj, ali i potrebe tržišta u kojima Bernays može pružiti vlastiti doprinos razvoju turizma.

20. studenog 2017.

Sastanku su prisustvovali predsjednik Upravnog vijeća Bernaysa Mario Petrović, dekan doc. dr. sc. Damir Jugo, prodekan mr. sc. Zdeslav Milas, pomoćnica dekana za studije turizma dr. sc. Romana Lekić te izvršni direktor za razvoj Ivan Pakozdi. U okviru predstavljanja studijskih programa jedan od najvećih naglasaka stavljen je na model stručne prakse i povezanost s javnim i privatnim sektorom što je ministar ocijenio ključem uspjeha u turističkom sektoru. Naime, programima predviđena suradnja očituje se u partnerskim odnosima s turističkim destinacijama, hotelijerskim i turističkim objektima, turističkim agencijama, turističkim zajednicama, destinacijskim menadžmentskim kompanijama, event menadžment kompanijama i agencijama, strukovnim udrugama u turizmu, nacionalnim parkovima i parkovima prirode, marinama i lučicama nautičkog turizma, poduzećima i ustanovama te drugim javnim ili privatnim organizacijama koje se bave sličnim djelatnostima.

 

Prilikom sastanka ministar je naglasak stavio i na lokalnu zajednicu te je istaknuo kako je potrebno postići sinergiju među svim dionicima u turističkoj destinaciji kako bi se njome učinkovito upravljalo. Upravo se u tome nalazi sama srž Bernaysovih studija turizma čiji studenti kroz praksu i module studija, iskustveno upoznaju fenomen turizma i sve uloge svih dionika u različitim turističkim destinacijama. Novopokrenuti studijski programi turizma konceptualno su i metodološki najinovativniji studij turizma u Hrvatskoj, a nastali su kao rezultat višegodišnjeg praćenja tržišta i analiza Bernaysovog razvojnog tima.

 

Ministar je pozdravio činjenicu da studijski programi nisu samo vezani uz „klasičnu“ ekonomiju, već su vezani uz koncept „novih“ ekonomija poput doživljaja, iskustva, animacije i zabave, jer je kako je istaknuo „Hrvatska danas jedna od najpopularnijih svjetskih turističkih destinacija, a to potvrđuju i rezultati turističkog prometa koji ne bi bili mogući bez odličnih turističkih djelatnika koji u turizmu zaista čine ključ uspjeha, te koji moraju biti dobro pripremljeni za rad i susret s turistima“. Naglasivši ulogu obrazovanja u stvaranju novih kadrova u turizmu, ministar je naposljetku izrazio punu podršku novim Bernaysovim studijima „Menadžment i marketing turističke destinacije“ i „Upravljanje doživljajem u turizmu“.