Kristina Laco, mag. oec.

Životopis

Kristina Laco jedna je od vodećih hrvatskih stručnjakinja na području upravljanja komunikacijama. Njezin svakodnevni rad uključuje usku suradnju s čelnim ljudima niza tvrtki te vladinih i međunarodnih organizacija.

Diplomirala je ekonomiju i međunarodne odnose, a na milanskome Bocconiju magistrirala je Međunarodnu ekonomiju i menadžment. Poslovima u komunikacijama počela se baviti prije petnaest godina, nakon višegodišnjeg rada u novinarstvu. Dolasku u Premisu, jednu od najvećih domaćih PR agencija koja je ujedno dio Digitel grupe, prethodilo je mjesto prve izvršne direktorice korporativnih komunikacija Privredne banke Zagreb. U PBZ je došla s pozicije potpredsjednika Uprave Kaptol Grupe za marketing i odnose s javnošću odnosno prije toga direktora komunikacija međunarodne naftne kompanije Texaco u Hrvatskoj. Kristina je do početka ove godine bila i član uprave Digitel grupe.

Karijeru u komunikacijskom menadžmentu gradila je kroz sudjelovanje u događajima koji su proteklih godina obilježili hrvatsku gospodarsku i političku scenu i tržište kapitala, kao što su rad na političkim kampanjama i savjetovanje stranaka i članova vlada, Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj, IPO procesi INA-e i T-HT-a, savjetovanje Barr Pharmaceuticals u preuzimanju Plive te u brojnim drugim mergerima, akvizicijama, privatizacijama i ad hoc kriznim komunikacijskim projektima.

Dugogodišnja je savjetnica uprava nekih od najvećih hrvatskih kompanija, primjerice Hrvatskog Telekoma i Zagrebačke banke, a više od desetljeća pro bono savjetuje i UNICEF u Hrvatskoj. Kristinina ekspertiza u kriznom komuniciranju stoji iza brojnih Premisinih angažmana na restrukturiranjima, a dubinsko poznavanje medijske scene u Hrvatskoj preduvjet je za njen ekstenzivan angažman u komunikacijskim edukacijama i treninzima čelnih ljudi kompanija, političkih stranaka i institucija.

Kako bi ponekad izišla iz svijeta biznisa i financija, odnosno ureda uopće, radila je kao šef pressa na svih devet do sada održanih FIS utrka svjetskog skijaškoga kupa Snježna kraljica te sudjelovala u organizaciji brojnih humanitarnih akcija, počevši još 2001. godine sa „Dajmo da čuju“ nakon čega se niz nastavio projektima poput „Stop nasilju među djecom“, „Ne zaboravi me“, „Svako dijete treba obitelj“ i „Petrova trudionica“ itd.

 

Znanstveni radovi

Kristina Laco redovito predaje na stručnim skupovima te kao vanjski suradnik na više fakultetu u Zagrebu. Također je certificirani predavač na CIPR Programu koji se u Hrvatskoj provodi prema licenci jedne od globalno najjačih strukovnih udruga profesije odnosa s javnošću, britanskog Chartered Institute of Public Relations (CIPR). Autorica je brojnih stručnih članaka i koautorica knjige ''Odnosi s medijima'' te koautorica nedavno objavljenog britanskog udžbenika „Introduction to Public Relations“. Članica je CIPR-a, IABC-a i EUPRERA-e i prva je dobitnica posebne godišnje nagrade HUOJ-a za doprinos razvoju struke.

  • Tkalac Verčič, A., Verčič, D., & Laco, K. (2008). Comparing advertising and editorials: An experimental study in TV and print. Public Relations Review, 34(4), 380–386.

  • Verčič, D., Tkalac Verčič, A., & Laco, K. (2006.). Coorientation Theory In International Relations: The Case of Slovenia and Croatia. Public Relations Review, 32(1), 1-9.

Knjige

  • Wolsenholme, S., contributor Laco K. (2013.). Introduction to Public Relations. Izdavač: Pearson UK

  • Zavrl, F., Verčič, D., Rijavec, P., Verčič Tkalac, A., Laco. K. (2004.). Odnosi s medijima. Izdavač: Masmedia, Zagreb