Arsen Oremović

Životopis

Arsen Oremović (Zagreb, 11. studenog 1966., - ) hrvatski je novinar, filmski kritičar, esejist i kolumnist Večernjeg lista.

Početkom osamdesetih bio osnivač i glan grupe "Blitzkrieg", najznačajnijeg zagrebačkog benda iz drugog vala punka.

Započeo je s pisanjem filmskih eseja u književnom listu Quorum, početkom 1990.-ih uređivao je filmsku rubriku u tjedniku Studio. Od 1991. član je Hrvatskog društva filmskih kritičara čiji je bio i predsjednik, u dva mandata: od 1999. do 2003. godine. Godine 1999. bio direktor filmskog festivala u Puli. Od 1991. radi u Večernjem listu kao novinar, filmski i televizijski kritičar, a od 2002. bio je i urednik i kolumnist Večernjakova priloga Ekran.

Ipak, 2007. je smijenjen s pozicije urednika kada je u svojoj kolumni "Ta divna stvorenja" povodom dodjele Oscara, u kojoj je kip za najbolju glazbu dobila gay umjetnica Melissa Etheridge za film "Neugodna istina", napisao šaljiv, satirički komentar na račun potencijalne gay sklonosti hrvatskog premijera Ive Sanadera, što je izazvalo oprečne reakcije[1][2]. Za razliku od neblagonaklonog osvrta u tjedniku Nacional, Radio 101 Oremovića proglašava osobom tjedna. Potkraj iste godine vraća se na uredničku funkciju u Večernjaku kao urednik glazbenog priloga "Ritam", a sljedeće godine kao urednik kulturne rubrike.

Dosad je objavio (u koautorstvu s Jankom Heidlom i Draženom Ilinčićem) pet Kino&video vodiča (1996. – 2000.) s kino kritikama i intervjuima s mnogobrojnim svjetskim zvijezdama poput Quentina Tarantina, Johnnyja Deppa, Georgea Lucasa, Woodyja Allena, Romana Polanskog, Pedra Almodovara, Wima Wendersa, Dennisa Hoppera, Roberta Rodrigueza i drugih. Za izdavačku kuću VBZ objavio je 2007. godine zbirku kolumni "Ta divna stvorenja", za koje ga je VIP portal proglasio drugim najboljim kolumnistom u zemlji (iza Borisa Dežulovića)[3], a 2009. uredio je s Borivojem Radakovićem hit zbirku rock priča "Zvučni zid" u kojoj se pojavljuje i kao autor jedne od priča (VBZ).

S Ognjenom Sviličićem 2010. objavio satirički leksikon "Kupujmo hrvatsko", a 2011. uredio nastavak zbirke rock priča "Zvučni zid 2 - Vinilne priče".

Posljednjih godina sve aktivniji kao filmski redatelj i scenarist. Debitirao dokumentarcem "U braku sa švicarcem" (2013.) koji je na 19. Sarajevo film festivalu osvojio službenu nagradu žirija za najbolji film na temu ljudskih prava i Grand Prix za najbolji dokumentarni film 7. filmskog festivala u Vukovaru.

Član Društva hrvatskih filmskih redatelja i Programskog vijeća HRT-a.