Akademski savjet raspravljao o izazovima visokog obrazovanja u RH i perspektivama razvoja Bernaysa

Svečana sjednica Akademskog savjeta održana je povodom šeste obljetnice Bernaysa u novom sastavu pod predsjedanjem prof. dr. sc. Gordane Buljan Flander.

08. svibnja 2019.

Sjednicu Akademskog savjeta, koja je prvi puta pod predsjedanjem nove predsjednice prof. dr. sc. Gordane Buljan Flander održana u novom sastavu kojega čini 36 članova gospodarske i akademske zajednice te medijskih stručnjaka, otvorio je Mario Petrović, predsjednik Upravnoga vijeća Bernaysa koji je u okviru svoje uvodne riječi podsjetio na ključne trenutke koji su prethodili nastajanju Bernaysa, prikazao aktualna događanja i projekte na Bernaysu te pozvao članove Akademskog savjeta da zajedničkim snagama u rad Bernaysa unesu pozitivnu promjenu, novu energiju, pogled na razvoj, svježe ideje, inovaciju i dinamičnost.

„Pozdravljam vaš angažman u Akademskom savjetu i pozivam vas da kao vrsni stručnjaci, u naredne dvije godine zaista budete savjetodavno tijelo Bernaysa, da maksimalno doprinesete pozitivnim promjenama na Bernaysu te da zajednički dokažemo da je kvalitetno obrazovanje ključ uspjeha hrvatskog društva, a ulaganje u obrazovanje i znanje ulaganje u budućnost Hrvatske“, poručio je Petrović članovima Akademskog savjeta.

Predsjednica Akademskog savjeta prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander istaknula je: „Edward Bernays Visoka škola doista je jedinstveno visoko učilište koje izvodi najinovativnije studijske programe iz komunikacija i turizma u ovom dijelu Europe, no usudila bih se reći i šire. No, Bernays nije model koji staje na tome. Usudila bih se kao nit vodilju iznijeti poznatu izreku “Panta rhei” (samo promjena stalna jest) jer Bernays i dalje nastavlja rasti i kontuirano se razvijati u svojoj inovativnosti, imajući u fokusu svoje studente kojima pruža sve više i više mogućnosti.“

Nakon uvodnih govora pred okupljenima su dekan Bernaysa doc. dr. sc. Damir Jugo i četvero prodekana, prodekan za nastavu mr. sc. Zdeslav Milas, prodekanica za kvalitetu i znanost, doc. dr. sc. Lana Ciboci, prodekan za međunarodnu suradnju Adrian Beljo i prodekan za razvoj Ivan Pakozdi održali uvodnu prezentaciju s pet ključnih tema za raspravu: izazovi visokog obrazovanja za privatni sektor, nastavni proces stručnih studija, osiguravanje kvalitete i znanstvena produkcija, demografija i internacionalizacija te potencijal za razvoj Bernaysa i razvoj studentskih karijera i suradnje s tržištem.

Rasprava članova Akademskog savjeta povela se u smjeru Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru (HKO) te isticanja potrebe za izjednačavanjem stručnih, specijalističkih i sveučilišnih studija. Osim zaključka da studenti stručnih i specijalističkih studija dobro kotiraju na tržištu rada, uspješno se prezentiraju poslodavcima i relativno uspješno pronalaze posao, rasprava je detektirala nekoliko drugih izazova visokog obrazovanja u Hrvatskoj. Usklađivanje teorije i prakse na visokim učilištima istaknuto je kao jedan od specifikuma stručnih i specijalističkih studija na kojima oni moraju graditi svoju differentia specifica, nudeći studentima što više mogućnosti da uz teorijsko učenje znanje stječu u prirodnom poslovnom okruženju. Raspravljalo se i o podizanju kvalitete nastavnog procesa i broja znanstvenih istraživanja te je istaknuto da su upravo podizanje kvalitete i angažman u znanstvenom istraživanju kako profesora, tako i studenata odgovor na izazove u visokom obrazovanju. Nadalje, suradnja visokog obrazovanja i gospodarstva, zaključeno je, otvara studentima novu dimenziju obrazovanja, pa čak i mogućnost implementacije modela dualnog obrazovanja. Pitanje demografije detektirano je kao dugoročan izazov s obzirom na to da je trend opadanja broja novih studenata u Hrvatskoj u stalnom padu. Rješenje ovog pitanja visoka učilišta često traže u pokretanju programa cjeloživotnog obrazovanja, zaključili su članovi Akademskog savjeta.

Akademski savjet Bernaysa zamišljen je kao savjetodavno tijelo stručnjaka i osnovan s ciljem povezivanja akademske i poslovne zajednice na način da usmjerava studijske programe Bernaysa kako bi studenti po završetku studija bili kompetentni da odgovore na realne potrebe koje pred njih postavi tržište rada. Svojom savjetodavnom ulogom Akademski savjet unaprjeđuje i međunarodnu institucionalnu suradnju i znanstveni razvoj disciplina odnosa s javnošću i medija. 

Novi saziv Akademskog savjeta u mandatu od dvije godine čine: Anne Bernays (Harvard University, Nieman Foundation, počasna predsjednica), prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander (Poliklinika za zaštitu djece Grada Zagreba, predsjednica), prof. dr. sc. Božo Skoko (Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu), prof. dr. sc. Pero Maldini (Sveučilište u Dubrovniku), prof. dr. sc. Nikica Gabrić (Specijalna bolnica Svjetlost), prof. dr. sc. Vedran Mornar (Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu), Ana Hanžeković (Hanza Media), Ivan Tolj (Styria), Davor Bruketa (Bruketa & Žinić & Grey), Predrag Grubić (Adris Grupa), Msgr. Mijo Gabrić, Hrvoje Krstulović (Blitz Cinestar), Nikola Perenčević (Velesstroy Russia), Ivan T. Grbešić (Stikeman Elliot / Savjet Vlade RH za Hrvate izvan RH), Dinko Lucić (Privredna Banka Zagreb), Ivona Čulo (Black Carpet Consulting), Miodrag Šajatović (Liderpress), Ivan Jurić Kaćunić (Media Tower), Berislav Horvat (EY), Ivan Barbarić (Hrvatska gospodarska komora), Sanjin Šolić (Jadranka Grupa), Krešimir Čemerika (Beta Ulaganja), Viktor Pavlinić (Tele2), Davor Tremac (Uber), Saša Divjak (DTB), Irena Šarić Dombaj (L'Oreal ADRIA), Dennis Zovko (Importanne Resort), Franjo Skoko (Millenium promocija), Marija Šimić (Millenium promocija), Mario Petrović (Millenium promocija), doc. dr. sc. Damir Jugo (Edward Bernays), Tomislavka Ivanda (Edward Bernays), mr. sc. Zdeslav Milas (Edward Bernays), doc. dr. sc. Lana Ciboci (Edward Bernays), Adrian Beljo (Edward Bernays) i Ivan Pakozdi (Edward Bernays).