Bernays potpisao sporazum o suradnji s Agencijom za elektroničke medije i UNICEFom

Radom na projektu o promicanju medijske pismenosti Bernaysovi nastavnici i studenti doprinijet će stvaranju kritičnih medijskih korisnika.

14. lipnja 2019.

Foto: medijskapismenost.hr

Agencija za elektroničke medije i UNICEF potpisali su 5. lipnja sporazum o suradnji s Bernaysom i još deset kulturnih i obrazovnih ustanova s ciljem promicanja i unapređivanja medijske pismenosti u Hrvatskoj te osiguranja sadržaja i obrazovnih materijala namijenjenih portalu medijskapismenost.hr.

Sadržaju i aktivnostima portala od početka pridonose brojni suradnici i partneri koji su, uz Agenciju za elektroničke medije i UNICEF, sudjelovali u njegovu osnivanju: Akademija dramske umjetnosti i Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatski audiovizualni centar i Hrvatski filmski savez. Sada im se pridružuju i Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku, Odsjek za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Odsjek za komunikologiju Hrvatskih studija, Odjel za komunikologiju Sveučilišta u Dubrovniku, Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Veleučilište VERN’ i Visoka škola Edward Bernays.

„Suradnjom na portalu medijskapimenost.hr Bernays će zajedno s partnerima doprinijeti medijskom obrazovanju nastavnika i roditelja kojima je pomoć u tom području prijeko potrebna. Naime, današnja djeca često koriste tehnologiju i nove medije bolje od odraslih zbog čega roditelji često ne znaju kako djeci pomoći kada se nađu u određenim, za njima neugodnim situacijama. To je pokazalo i reprezentativno istraživanja o digitalnim navikama djece na internetu EU Kids Online Hrvatska koje je provedeno u studenom 2017. godine. Posjedovanje medijskih kompetencija postalo je neophodno za osobe svih dobnih skupina, a radom na ovom projektu Bernaysovi će nastavnici i studenti doprinijeti stvaranju kritičnih i pismenih medijskih korisnika.“, ističe doc. dr. sc. Lana Ciboci.

Portal medijskapismenost.hr središnje je mjesto za informiranje odgojitelja, učitelja, nastavnika i roditelja o medijskoj pismenosti. Od edukativnih materijala namijenjenih obrazovnim djelatnicima za održavanje satova medijske pismenosti s djecom i mladima te njihovim roditeljima, korisnih savjeta za roditelje kad je riječ o djeci i medijima, ali i aplikacijama za pametne telefone i videoigrama do predstavljanja primjera dobre prakse iz hrvatskih vrtića, škola i udruga.

Portal medijskapismenost.hr pokrenut je u lipnju 2016. godine i do sada je na njemu objavljeno 785 članka. Njegovu važnost prepoznala je i Europska komisija, koja ga je u studiji pod nazivom “Mapiranje praksi i aktivnosti medijske pismenosti u EU-28”, uvrstila među pet najznačajnijih projekata medijske pismenosti u Hrvatskoj te među 145 u Europi.

Više o temi možete pročitati na: http://bit.ly/medijskapismenostsporazum.