Bernaysovi i Erasmus studenti u jedinstvenom plesnom posjetu ansamblu LADO!

Kroz pjesmu i ples s jedinim profesionalnim folklornim ansamblom u Hrvatskoj Bernaysovi i Erasmus studenti doživjeli nezaboravno iskustvo!

07. studenog 2019.

U okviru izbornog kolegija „Prirodna i kulturna baština“ na trećoj godini studija turizma „Menadžment i marketing turističke destinacije“ bio je organiziran posjet Ansamblu narodnih plesova i pjesama Hrvatske „ LADO“. Budući da ovaj kolegij slušaju i Erasmus studenti koji su došli iz Italije, Turske i Slovačke posjet ansamblu LADO bio je svojevrstan interaktivni i interkulturalni team building.

Ansambl LADO je jedini nacionalni profesionalni folklorni ansambl, osnovan još 1949. godine koji scenski prikazuje najljepše primjere bogate hrvatske glazbene i plesne tradicije.

U sklopu posjeta Bernayovi i Erasmus studenti obišli su bogatu riznicu narodnih nošnji. Svaka nošnja imala je svoju priču i veliku umjetničku i etnološku vrijednost. Nakon riznice narodnih nošnji slijedila je vokalna radionica pod vodstvom poznatog pedagoga i glazbenog voditelja ansambla LADO Bojana Pogrmilovića koji je prisutne interaktivno proveo kroz pjesme svih dijelova Hrvatske.

I vokalna radionica i plesna radionica pod vodstvom plesnih voditelja Sandre Sekula i Alena Šuškovića bila je i za hrvatske studente i za Erasmus studente nešto što još nikada nisu doživjeli. Neke od impresija Erasmusovih studenata donosimo u nastavku:

 

„Posjet ansamblu LADO bio mi je naročito zanimljiv iz razloga što prikazuje dio Hrvatske tradicije. Da nisam otišla na ovu radionicu nikada ne bih saznala za postojanje ovakvog tipa narodnog plesa te da svaka regija u Hrvatskoj ima drugačiji tip koreografije i glazbe. Također, prikaz različitih tehnika pjevanja od strane glazbenog aranžera bio mi je interesantan. Posljednji dio našeg posjeta bio je izuzetno zanimljiv zbog toga što sam sama mogla iskusiti kako plesati folklornu koreografiju. Drago mi je što su na Bernaysu organizirali posjet ansamblu LADO i što sam bila dio ovog jedinstvenog iskustva.“

Chiara Maria Ardizzon, Erasmus studentica 

 

„Iznimno sam zahvalan što nas je profesorica dr. sc. Romana Lekić odvela u posjet ansamblu LADO i dala nam priliku da iskusimo nešto drugačije i jedinstveno što možemo doživjeti samo ovdje. Posjet ansamblu LADO bio je zabavan i neočekivan i nisam bio svjestan koliko zapravo postoji različitih tipova plesa i glazbe u tako maloj zemlji poput Hrvatske. Posjet ansamblu LADO definitivno je obogatio moje Erasmus iskustvo.“

Nabil Matteo Lemhadden, Erasmus student

 

„Spajanje kroz ples i pjesmu hrvatskih studenata sa našim Erasmus studentima koje ne poznaju, a koji su se istinski oduševili našom folklornom baštinom bilo je vrlo emotivno. Vidjeti kako te u tom trenutku osobe iz druge kulture doživljavaju i prihvaćaju poseban je osjećaj“ ističe profesorica Lekić.