Dekan Bernaysa Damir Jugo sudjelovao u panelu na Danima elektroničkih medija u Zadru

Neke od glavnih tema o kojima se raspravljalo su tržište rada i mediji, etika i mediji, nove tehnologije i istraživanje tržišta, te novi Zakon o elektroničkim medijima.

08. studenog 2019.

Na 12. Danima elektroničkih medija okupilo se više od 250 sudionika među koji ma su bili medijski djelatnici, novinari te stručnjaci iz komunikacijskog područja iz cijele Hrvatske.

Među glavnim temama o kojima se raspravljalo bile su tržište rada i mediji, etika i mediji, nove tehnologije i istraživanje tržišta, te novi Zakon o elektroničkim medijima. Kroz panele i rasprave provlačili su se visoka edukacija i profesionalizam kao važan čimbenik u mjerenju uspjeha na tržištu.

Promjene u zanimanjima na modernom komercijalnom radiju prikazana su kroz multimedijalne video isječke u režiji Gorana Milića. Dugogodišnji novinar uključio se uživo iz Zadra s panela „Tržište rada i mediji“ te je s dekanom Bernaysa Damirom Jugom prokomentirao trenutnu situaciju na tržištu rada i ponudio konkretna rješenja za obrazovanje budućih modernih medijskih djelatnika. Jugo je zaključio kako se obrazovanje i sustav obrazovanja, pogotovo visokog mora prilagođavati tržištu rada. Ističe kako takva pojava posebno dolazi do izražaja u medijskoj industriji gdje su promjene izuzetno brze i događaju se doslovno svakodnevno.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak tijekom rasprave je istaknula kako je obrazovna reforma prvi korak našeg ulaska u 4. industrijsku revoluciju i početak rješavanja problema. Naglasila je važnost dobivanja fundamentalnih znanja tijekom obrazovanja studenata i učenika, ali i razvoja socijalnih vještina poput digitalnih kompetencija te razvoja kreativnosti i inovativnosti.

Da je tržište rada danas izuzetno dinamično i da se s tim moramo suočiti, poručila je i pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava Marija Knežević Kajari. “Globalizacija i digitalizacija su stvorile nova zanimanja za koja moramo biti spremni, a to znači da moramo biti povezani s obrazovanjem. Bez pravog obrazovanja povezanog s tržištem rada, mi nemamo o čemu razgovarati”, rekla je Knežević Kajari.  

Anita Šulentić iz Udruge Hrvatski radijski forum, ujedno i Bernaysova profesorica istaknula je činjenicu da visokoškolski programi nisu u potrebnoj mjeri prilagođeni suvremenim potrebama multimedijske radijske produkcije.

Više informacija o Danima elektroničkih medija možete pročitati ovdje