Doc. dr. sc. Lana Ciboci i dr. sc. Romana Lekić sudjelovale na simpoziju Kreativna riznica 2021.

Sedmi po redu simpozij Kreativne riznice održao se od 21. do 24. travnja 2021. u organizaciji Instituta za znanstvena i umjetnička istraživanja u kreativnoj industriji i Ekonomskog fakulteta u Osijeku

26. travnja 2021.

Kreativna riznica – popularizacijski je simpozij znanstvenika i praktičara okupljenih oko milenijske uloge kreativne industrije, na kojemu već tradicionalno sudjeluju i predstavnici Bernaysa, a tema ovogodišnjeg izdanja je bila meandrirana kreativnost s ciljem propitivanja i popularizacije različitih organizacijskih rješenja heterogenih kreativaca pri ostvarivanju projekata kreativne industrije. Na ovogodišnjoj riznici kroz okrugle stolove, predavanja, radionice i intervjue predstavljene su teme i projekti koji svojim inovacijama udružuju dostignuća humanističkih, društvenih, tehničkih i umjetničkih područja.

Prodekanica za znanost i upravljanje kvalitetom Bernaysa doc. dr. sc. Lana Ciboci sudjelovala je u okruglom stolu koji se održao prvog dana, a tema je bila Meandrirani mediji. Na okruglom stolu sudionici su  raspravljali o ulozi i razvoju tehnologije i promjeni načina života. Posebno je bilo apostrofirano koji su se inovativni pomaci dogodili, kakve su strategije informiranja ostvarili mediji te smjernice za medijsko izvještavanje.

Pomoćnica dekana i profesorica na studiju turizma dr. sc. Romana Lekić sudjelovala je u okruglom stolu čija je tema bila Promišljanje strategije kreativne industrije, a odvijao se drugog dana događaja. Fokus okruglog stola bio je na razvoju uspješnih strategija koje ovise o broju dionika i o sposobnosti predviđanja te o budućoj strategiji kreativne industrije u Hrvatskoj. Uz Bernaysovu profesoricu, u okruglom stolu sudjelovale su osobe s doprinosom kreativnoj industriji, među kojima su se našli: Sanja Vuković, Danijela Klobučar, Ivan Kristijan Majić, Ivana Nikolić Popović i Josipa Mijoč. Moderatorica okruglog stola bila je Irena Mikulić.

Profesorica Lekić je održala i prigodno multimedijsko predavanje vezano za Dan planeta Zemlje -  „Tajne labirinta povezanosti“. Inspiracija za ovu temu, kako govori profesorica Lekić,  „došla je iz glavne teme simpozija meandriranja, ali i mitologije, zato što su labirinti drevni simboli i „obrasci moći“ za preusmjeravanje energije, stvaranja ravnoteže i iscjeljivanje tijela, duha i okoline.

          "Kroz poseban oblik labirinta povezanosti na Dan planete Zemlje želja mi je bila na simboličan način povezati sve koji su se uključili sa arhetipskom energijom naše velike majke koju su u različitim mitologijama zvali različitim imenima: Gea i Terra a u našoj praslavenskoj mitologiji zvala se Majka Mokoš. Labirinti su dio svete geometrije i svojim kružnim oblikom ucrtani u zemlju ili napravljeni od različitih materijala pa čak i u obliku slike na zidu pomažu ostvarivanju ravnoteže na nekom određenom području", rekla je profesorica Lekić povodom održanog multimedijskog predavanja te istaknula kako je osnovna tema ovog "labirinta" međudjelovanje, suradnja i tolerancij, a kako će postojanje ovog labirinta na nekom području unaprijediti bliskost i razumijevanje među ljudima, smanjiti nepotrebne sukobe i svađe.