Gostujuće predavanje Stjepana Večkovića o hrvatskim tradicijskim glazbalima i kulturi

Gost kolegija Praktikum na trećoj godini Menadžmenta i marketinga turističke destinacije bio je glazbenik, pedagog i solist Stjepan Večković, koji je dva puta za redom u pratnji predstavljao Hrvatsku na Eurosongu

11. travnja 2021.

Gostujuće predavanje održano je u obliku radionice i svojevrsnog „putovanja“ Lijepom Našom, tijekom kojeg je predavač uz pomoć različitih tradicijskih glazbala studente proveo kroz vrijeme Slavena pa sve do danas. Studenti su tijekom predavanja dobili izuzetno vrijednu atrakcijsku osnovu, spoznaju koliko je bitno poznavati tradicijsku baštinu te kako ju koristiti u prilici promocije turističkog brenda.

          "Na taj način stavaramo čvrstu osnovu i za komunikaciju turističkog brenda kroz stvaranje jedinstvenih priča, a koje su, možda, do sada bile latentne i nedovoljno prepoznate. Priča o svakom tradicijskom glazbalu ujedno je i priča o ljudima koji su ga svirali, o običajima, o prostoru i prijašnjim vremenima", govori Romana Lekić, Bernaysova profesorica i nositeljica kolegija Praktikum te ističe kako je poznavanje istog izrazito vrijedno jer daje inspiraciju i pokreće imaginaciju za kreiranje novih, inovativnih, doživljaja u turizmu.

Svirajući i prezentirajući starohrvatska tradicijska glazbala Stjepan Večković proputovao je gotovo cijeli svijet, od Australije, Novog Zelanda, Indije i Brazila do Sjedinjenih Američkih Država, Italije, Španjolske, Njemačke, Rusije i mnogih drugih. Vrhunski glazbenik i pedagog svira, izrađuje i rekonstruira stara, hrvatska, tradicijska glazbala. Voditelj je mnogih seminara i radionica o starim glazbalima te osnivač i voditelj Centra za tradicijska glazbala Hrvatske, Hrvatskog gajdaškog orkestra i Gajdaške akademije.

Urednik je i voditelj radio emisije ”Hrvatsko narodno blago” na Hrvatskom katoličkom radiju, a uz to je i slikar i pisac. Dobitnik je nagrade Hrvatske glazbene unije za najistaknutijeg instrumentalistu na tradicijskim glazbalima za godinu 2000. i 2002.