Hrvatski sabor donio Zakon o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru: stručni i sveučilišni studiji na istoj razini

Izmjene i dopune Zakona o Hrvatskom kvalifikacijom okviru, koje su izglasane gotovo političkim kosenzusom, studente stručnih studija pozicioniraju jednako vrijednima kao i studente sveučilišnih studija

19. veljače 2021.

Izglasane izmjene istovremeno potvrđuju različitost, ali i jednaku vrijednost stručne i sveučilišne vertikale binarnog sustava te jasno diferenciraju ta dva jednako vrijedna stupa visokog obrazovanja u Hrvatskoj. Izmjene i dopune Hrvatskog kvalifikacijskog okvira Hrvatski sabor gotovo je jednoglasno izglasao u petak, 19. veljače 2021. nastavno na Odluku Ustavnog suda Republike Hrvatske iz ožujka 2020. 

Doneseni Zakon o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru razdvaja i razlikuje razine kvalifikacija stečenih završetkom preddiplomskih stručnih studija (razina 6.st) od razine kvalifikacija stečenih završetkom preddiplomskih sveučilišnih studija (razina 6.sv). Jednako tako, razdvajaju se i razlikuju se razina kvalifikacija stečenih završetkom specijalističkih diplomskih stručnih studija (razina 7.1.st) od razine kvalifikacija stečenih završetkom sveučilišnih diplomskih studija te integriranih preddiplomskih i diplomskih sveučilišnih studija (razina 7.1.sv). 

       "Velika je ovo pobjeda za stručne studije u Hrvatskoj, koji izglasavanjem ovog Zakona ostaju na istoj razini Europskog kvalifikacijskog okvira (EQF) kao stručni studiji u cijelom europskom prostoru visokog obrazovanja. Ovakvu podršku, praktički svih zastupnika, nekom zakonu u Hrvatskom saboru ne vidimo često, a treba ju i zapamtiti jer pokazuje kako je moguće postići snažan politički konsenzus oko važnih pitanja kao što je obrazovanje", rekao je dekan Bernaysa doc. dr. sc. Damir Jugo

Inače, dekan doc. dr. sc. Damir Jugo od 2019. godine obnaša dužnost predsjednika Vijeća veleučilišta i visokih škola Republike Hrvatske koje je krovno tijelo u hrvatskom sustavu visokog obrazovanja koje čini ukupno 35 visokih učilišta, veleučilišta i visokih škola. Više o djelovanju ovog tijela i novo izglasanom zakonu možete pročitati na mrežnim stranicama vvivs.hr.

Društvene mreže