Karlo Kolesar, tajnik Odjela turizma Bernaysa održao predavanje u Gospiću na temu Teslinog nasljeđa

Na skupu su predstavljena najnovija dostignuća iz područja inovacija, novih tehnologija, održivog razvoja i energetske učinkovitosti na tragu izuma Nikole Tesle.

12. srpnja 2019.

Povodom 163. rođendana znanstvenika Nikole Tesle, u Gospiću je u organizaciji Veleučilišta Nikola Tesla održan znanstveno-stručni skup „Nasljeđe Nikole Tesle“. Na skupu su predstavljena najnovija dostignuća iz područja inovacija, novih tehnologija, održivog razvoja i energetske učinkovitosti na tragu izuma Nikole Tesle, a tajnik Odjela turizma Bernaysa Karlo Kolesar predstavio je koncept razvoja turizma posebnih interesa na primjeru nasljeđa Nikole Tesle. Turizam kao fenomen izravno utječe na skoro 20% BDP-a Hrvatske. Kako bi se taj postotak smanjio, ali i pravilno te strateški raspodijelio na određene druge oblike unutar „klasičnog“ turizma današnjice koji uglavnom podrazumijeva sunce i more, potrebno je usmjeriti kreiranje turističkih politika prema razvoju turizma posebnih interesa. Upravo iz tog razloga je nasljeđe Nikole Tesle, kao jednog od najvećih znanstvenika svih vremena, ključno kao potencijal za razvoj novih turističkih proizvoda kojima će se diferencirati turistička ponuda, zaintrigirati turistička potražanja te u konačnici produljiti turistička sezona.

Znanstveno-stručni skup je pod visokom pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske te Ministarstva okoliša i energetike. Uz veleučilište, suorganizatori su Hrvatska Elektroprivreda, Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu te Hrvatska akademska zajednica, čini je predsjednik Zdeslav Milas, prodekan Bernaysa, u uvodnom pozdravu istaknuo izazove četvrte industrijske revolucije:

„Internet stvari koje upravljaju umreženim proizvodnim pogonima, razvoj digitalnog društva i inteligentna komunikacija u nabavi, proizvodnji i logistici, omogućuje malim i srednjim poduzetnicima u bilo kojem manjem gradu ili mjestu mogućnost da postatnu konkurentni na europskom tržištu. Konkretna posljedica je čuvanje i stvaranje radnih mjesta u zavičaju i zaustavljanja trendova depopulacije hrvatskog društva.“