INTERVJU TJEDNA s Petrom Milas: „Erasmus+ je iskustvo koje se ne može opisati, samo doživjeti“

Bernaysova studentica osvrnula se na svoje prvo iskustvo s Erasmusom u Češkoj i čemu se veseli na svom drugom Erasmusu u Rimu.

27. lipnja 2019.

1. Petra, kao prvo Erasmus učilište odabrala si Newton College iz Češke, što te privuklo da odabereš baš to učilište?

Iako imamo širok izbor učilišta, od početka sam znala da želim ići u Brno. Češka kultura o kojoj sam toliko čitala, mentalitet koji je jako sličan, a s druge strane potpuno različitih od našeg pomogli su u mojoj odluci. Brno je studentski grad, gdje svake godine dolazi tisuće studenata iz cijelog svijeta, a prilika upoznati kulturu i imati prijatelja na svim dijelovima svijeta se ne propušta.

 

 2. Što te se najviše dojmilo na novom studiju? Po čemu su Bernays i Newton College slični?

Da budem iskrena, kada sam istraživala Newton College na internetu prvo me je privukao izgled. Prekrasna građevina u centru grada, s najljepšim pogledom na glavni trg. Princip rada sličan je principu Bernaysa, no ipak moram priznati da mi imamo puno bolju organizaciju. Profesori su zaista hvale vrijedni, te su nam prenijeli znanje u najboljem mogućem smislu.

 

 3. Što bi izdvojila kao najveće vrijednosti Erasmus+ programa?

Kada su me pitali zašto sam se odlučila na Erasmus+ program, odgovor je bio jednostavan. Studenti iz cijelog svijeta na jedno određeno vrijeme postanu kao jedna obitelj. Erasmus+ je iskustvo koje se ne može opisati, samo doživjeti. Iskustvo koje se definitivno pamti cijeli život!

 

4. Na jesen putuješ u Rim, na učilište Niccolo Cusano, možeš li nam reći što te privuklo da odabereš baš to učilište kao svoj drugi Erasmus?

Moja odluka za sljedeći Erasmus+ program dogodila se dok sam još bila u Brnu. Naime, nisam htjela da to iskustvo završi, htjela sam odmah “osigurati” mjesto za narednu godinu. I ova odluka je bila laka, jer ipak svi putevi vode u Rim. ;)

Nakon učenja talijanskog jezika dvije godine na Bernaysu, najbolji način usavršavanje istog bio je odlazak u Italiju i svakodnevno komunicirati na talijanskom. Mislim da je Rim savršena prilika za nova poznanstva, iskustva i unaprjeđenje jezika. A da se ne lažemo, živjeti pola godine u Rimu, na jednom od najboljih učilišta, jesti pravu talijansku pizzu i tjesteninu, ne zvuči loše, priznajte!

 

5. S tobom u Italiju putuju Martina Šuštić i Filip Marinović, koja su vaša očekivanja od studija i čemu se veselite?

Posebno mi je drago bilo kada su se moji prijatelji odlučili također ići u Rim. Očekujemo stjecanje novog znanja, upoznavanja talijanske kulture, novih ljudi, dobru zabavu i ispunjenje želje od putovanja po cijeloj Italiji. Livin' la vida Erasmus! 😉