„Spring & Tourism“ Masterclass u organizaciji Jutarnjeg lista i Bernaysa detektirao ključne izazove u turizmu

Na panel raspravi razgovarali su ministar turizma Gari Cappelli, predsjednik Grupacije Luksic Davor Luksic Lederer, predsjednik Uprave Jadranke Sanjin Šolić i Emanuel Tutek iz tvrtke Horwath HTL.

18. travnja 2019.

Posebni Masterclass na temu „Spring Tourism“ koji je u formatu panel rasprave i uvodne stručne prezentacije održan u suradnji sa Jutarnjim listom detektirao je ključne izazove u područjima kao što su  obrazovanje i zadržavanje kvalitetnog kadra u Hrvatskoj, produljenje turističke sezone, očuvanje autentičnosti destinacija te porezna politika u turizmu.

„Jedan od izazova s kojim se hrvatski turizam susreće je taj da destinacije ne prate investicije i razvoj koje iniciraju hotelijerske kompanije. S ciljem učinkovitog upravljanja razvojem destinacije, nužno je pomiriti interese lokalne zajednice, stanovništva i turista“ – istaknuo je ministar turizma, Gari Cappelli.

Predsjednik Grupacije Luksic Hrvatska Davor Luksic Lederer naglasio je kako je za produljenje trajanja turističke sezone potrebno osmisliti strategiju za zimski turizam, a u njezinu implementaciju treba uključiti sve dionike. Kao primjer navedenog istaknuo je Dubrovnik koji treba težiti high end turizmu i privlačenju kruzera i izvan ljetnih mjeseci.

Predsjednik Uprave Jadranke Sanjin Šolić s druge strane ističe da je najbolji put do očuvanja destinacije ulaganje u kvalitetu turističke ponude. „U tom kontekstu važno je postići sinergiju destinacije i kompanije. Primjer toga je Lošinj gdje se 365 dana turizma može postići samo kvalitetnim izvanhotelskim sadržajima.“ – rekao je Sanjin Šolić.

Emanuel Tutek, partner hrvatskog ureda konzultantske tvrtke Horwath HTL, koji je napravio i uvodnu prezentaciju, istaknuo je tri ključna izazova s kojima se suočava hrvatski turizam: „neodrživost sadašnjeg modela, pronalazak adekvatno obrazovanih kadrova te aktualna porezna politika. Zato je razvoju turizma potrebno pristupiti planski.“

Više detalja o sadržaju te zaključcima s panela „Spring & Tourism“ možete pročitati u reportaži Jutarnjeg lista.

Dosadašnja Masterclass predavanja na Bernaysu održali su eminentni stručnjaci i znanstvenici s područja komunikacijskog menadžmenta, odnosa s javnošću, turizma i ostalih srodnih disciplina, kao i političari, gospodarstvenici te različiti uglednici iz javnog života. Masterclass predavanja namijenjena su široj publici, a za cilj imaju potaknuti praćenje i raspravu o važnim društvenim problemima, procesima i trendovima.