STUDENTSKI POGLED: Student turizma Juraj Šalić donosi dojmove s terenske nastave iz Istre

„Poticanjem suradnje s turističkim zajednicama većih gradova u Istri, manji istarski gradovi mogu ispričati svoju ne manje zanimljivu povijesnu priču.“

11. lipnja 2019.

FOTO: Dino Novak

Studenti prve i druge godine turizma na Bernaysu u sklopu terenske nastave pod vodstvom profesorice dr. sc. Romane Lekić, prodekana za nastavu mr.sc. Zdeslava Milasa i Karla Kolesara posjetili su Istru – Opatiju, Ičiće, Pulu, Poreč, Plomin te Kršan. Što su sve imali prilike vidjeti i naučiti, u svom osvrtu donosi nam student druge godine preddiplomskog studija turizma, Juraj Šalić:

„Dosad smo u okviru terenske nastave imali priliku posjetiti mnoga turistička mjesta kontinentalnog dijela Hrvatske, vidjeti brojne turističke atrakcije kao i one potencijalne. Uvidjeli smo da postoji mnogo resursa koji se tek trebaju valorizirati i upoznali smo se s prednostima i nedostacima za održivi razvoj turizma. Odredište naše posljednje ovogodišnje terenske nastave bio je turistički najrazvijeniji dio Hrvatske, Istra i Kvarner.

Prva destinacija bila je Opatija, povijesno prva turistička destinacija u Hrvatskoj. Imali smo priliku sudjelovati u premijeri najnovijeg turističkog proizvoda grada Opatije „Opatija Time Travel“, posebnoj turi kroz centar grada. U ovom zanimljivom načinu turističkog vođenja ulogu vodiča ima kostimirana ličnost iz povijesti grada koja govori o povijesti i opatijskim znamenitostima iz perspektive svojeg lika. Ono što razlikuje slične ture od ove opatijske jest u tome što ih ima više i što je svaka priča povijesnog lika „priča za sebe“ te potiče turiste da ponove turu s nekim drugim likom i tako saznaju još nešto novo o Opatiji i njezinoj povijesti. Naš vodič bila je Stefanie Glax, kći Juliusa Glaxa, poznatog austrijskog liječnika i jednog od utemeljitelja suvremenog lječilišnog turizma. Doznali smo kako se Opatija razvijala kao destinacija lječilišnog turizma, na koji su se način ljudi kupali u moru te još mnogo zanimljivih činjenica iz povijesti grada. Doživljaj je bio uistinu jedinstven te smo puni pozitivnih dojmova nastavili dalje.

U obližnjem mjestu Ičići posjetili smo ACI marinu. Dočekao nas je direktor Ivica Škec marine koji nas je upoznao s izazovima u nautičkom turizmu. Kao najveći problem istaknuo je manjak vezova, ne samo u Ičićima, nego u svim ACI marinama na hrvatskoj obali.

Nakon razgledavanja ACI marine Ičići zaputili smo se u Pulu, najveći grad Istarske županije. Na pulskom trgu Forum dočekala nas je gospođa Gorka Ostojić Cvajner u svojoj galeriji, koja je ujedno i caffe bar. Osim jedinstvenog uređenja interijera oduševilo nas je i kratko predavanje gospođe Cvajner o spajanju umjetnosti i turizma. Također, saznali smo da lokalni umjetnici imaju važnu ulogu u destinacijskom menadžmentu. Osim toga, zanimljivo je bilo čuti o iskustvima gospođe Cvajner kao bivše direktorice Pulskog filmskog festivala. Nakon slobodnog vremena za ručak uslijedilo je razgledavanje Amfiteatra, najveće turističke atrakcije u Puli. Arenu godišnje posjeti 400 000 ljudi, što je iznimna brojka.

Poslije fotografiranja Arene i mnogobrojnih „selfija“ krenuli smo prema Valamarovom Premium kampu Lanterna u blizini Poreča. Uređenje i veličina kampa su impresivni. Raspodijelili smo se po kućicama koje su nas ugodno iznenadile svojim uređenjem. Večer smo proveli opuštajući se na terasi s pogledom na more u društvu s profesorima i prodekanom do sitnih noćnih sati.

Sljedećeg dana nakon doručka djelatnici kampa pripremili su nam malo iznenađenje - obilazak kampa u turističkom vlakiću. Upoznali smo direktoricu kampa Danijelu Zgrablić koja nam je detaljno predstavila način na koji kamp funkcionira. Bilo je vrlo zanimljivo iz prve ruke saznati s kojim se izazovima susreću, kako rješavaju probleme i kakav odnos s gostima pokušavaju ostvariti i održati. Brinu se o svakom detalju, a djelatnici „dišu kao jedno“. Obišli smo neke od dijelova kampa koji su bili posebni svaki na svoj način. Od dijela za obitelji s malom djecom, dijela za obitelji s kućnim ljubimcima pa sve do luksuznog kampiranja. Saznali smo da je raznolikost sadržaja, ponuda za sve vrste gostiju i briga o svakom detalju neophodna za održivost ovakvog resorta.

Slijedile su prezentacije zaposlenika Valamara iz odjela marketinga, upravljanja kvalitetom i destinacijskog menadžmenta. Valamar je trenutačno najveći i najpoželjniji poslodavac u turizmu. Nakon prezentacija shvatili smo i zašto. Njihova briga o zaposlenicima je iznadprosječna. Poznata je uzrečica „gost je uvijek u pravu“, ali u Valamaru izjednačavaju važnost zaposlenika i gostiju. Velika je to prednost u odnosu na konkurenciju jer zaposlenici Valamara imaju mnogobrojne pogodnosti, mogućnosti za napredak i edukaciju. Posebno zanimljiva prezentacija bila je o Odjelu za destinacijski menadžment. Prilika je to bila da iz prve ruke saznamo kako u praksi izgleda sve ono što smo učili u teoriji na predavanjima. Zadovoljiti interese svih dionika u turizmu jedne destinacije, pazeći pritom na zaštitu okoliša i prirodnih dobara, nije nimalo lak zadatak. Valamar to radi vrlo dobro. Nisu fokusirani isključivo na svoje interese, nego na interese zajednice i ostalih dionika. Sudjeluju u organiziranju raznih manifestacija, razvijaju nove oblike turizma, a naglasak je na društveno odgovornom poslovanju. Imali smo priliku postaviti pitanja pa smo saznali da zakoni u turizmu otežavaju provedbu strategije za razvoj turističke destinacije te kako bi podrška institucija i ministarstva mogla biti konkretnija i ažurnija.

Nakon informativnih prezentacija zahvalili smo predstavnicima Valamara i direktorici kampa Lanterna na gostoprimstvu te se uputili prema sljedećem odredištu, općini Kršan.

Prvo smo posjetili Plomin, malo staro naselje u blizini Labina. Dočekali su nas iznimno srdačni i ljubazni domaćini Patricija Zgrablić i Roman Carić iz Općine Kršan te direktorica TZ-a Općine Kršan Ariana Brnetić i počastili nas ručkom u restoranu Dorina. Sve namirnice bile su domaći istarski proizvodi. Poslije ručka krenuli smo u razgledavanje mjesta koje je bilo naseljeno još u rimsko doba. Osim endemične biljne vrste – istarskog zvončića, vidjeli smo Plominski natpis na glagoljici iz 11. stoljeća, a impresivan je bio pogled s utvrde na Plominski zaljev. Zatim smo otišli u Stari grad Kršan ili Kršanski kaštel iz kojeg se kroz povijest razvio grad Kršan koji je središte istoimene općine. Zanimljivo je bilo vidjeti da svaka kuća ima različit i poseban dimnjak, a ovo mjesto bilo je zanimljivo i filmskim producentima koji su u svibnju snimili reklamni spot s Ryanom Reynoldsom. Općina Kršan ima bogatu kulturnu i povijesnu baštinu, poseban šarm i samim time velik potencijal za turistički razvoj. Srdačan pozdrav s ljubaznim domaćinima označio je kraj naše posljednje terenske nastave za ovu godinu, nakon koje je ostao snažan dojam da Istra, iako je turistički najrazvijeniji dio Hrvatske, ima još mnogo prostora za daljnji razvoj.

 

Destinacijskim menadžmentom još bi se snažnije mogli potaknuti turisti koji borave u Rovinju, Puli ili Poreču na posjet unutrašnjosti i općinama poput Kršana. U špici sezone rasteretili bi se veći gradovi, a to bi ujedno pridonijelo snažnijem razvoju manjih mjesta. Jedna je od najvećih prilika za ostvarenje tog razvoja u poticanju jače suradnje turističkih zajednica gradova i manjih mjesta u Istri. Ta turistička mjesta, jednako kao i Opatija, mogu ispričati svoju ne manje zanimljivu povijesnu priču. Samo ju treba znati ispričati.“

Juraj Šalić, student druge godine preddiplomskog studija „Menadžment i marketing turističke destinacije“