STUDENTSKI POGLED: Student turizma Dino Novak donosi dojmove s terenske nastave u Sisku i Kutini

„Prednost terenske nastave je što nam omogućuje uvid u realne situacije i upoznavanje sa svim sudionicima u turizmu, kao i uključenost u sva aktualna događanja i stvarne situacije.“

15. svibnja 2019.

FOTO: Dino Novak 

Bernaysovi studenti prve i druge godine turizma na terenskoj nastavi pod vodstvom profesorice dr. sc. Romane Lekić i Karla Kolesara posjetili su Sisak i Kutinu. Što su sve vidjeli i naučili, zašto je važna terenska nastava tijekom studiranja i što ona omogućuje Bernaysovim studentima pročitajte u osvrtu Dine Novaka, studenta turizma na Bernaysu.

U sklopu terenske nastave posjetili smo Turističku zajednicu Siska. Samim ulaskom u barokno uređenu dvoranu TZ gdje se održavala uvodna prezentacija, shvatili smo kako Sisak ima zaista odličnu turističku priču. Upoznali smo se s poviješću Siska te smo vidjeli kako se pravovremenim prepoznavanjem i valorizacijom određenih turističkih resursa može unaprijediti turizam. Obilaskom Siska uz pratnju lokalnog vodiča vidjeli smo dio kulturno - povijesne baštine koja je bitna antropogena osnova za daljnji razvoj turizma. Prilikom obilaska imali smo priliku čuti od vodiča kako nisu turistički dovoljno iskorištene činjenice kao npr. da iz Siska potječe Dora Maar, supruga Pabla Picassa, što nam govori da nedovoljna organizacija i (ne)stručnost u turizmu sprječava daljnji razvoj sisačkog turizma na način da ne prepoznaje odličan 'storytelling' koji bi privukao još veći broj turista.

U daljnjem nastavku terenske nastave posjetili smo tvrđavu Sisak u kojoj nas je turistički vodič  upoznao sa poviješću tvrđave kroz različite priče i zanimljivosti te predstavio njenu buduću turističku i komercijalnu namjenu.

U drugom dijelu terenske nastave posjetili smo hotel Kutina gdje smo imali priliku upoznati se s lokalnom kuhinjom i saznati kako se kroz proizvodnju domaćih gastro proizvoda može predstaviti autohtona domaća kuhinja - kako domaćim, tako i stranim turistima. Nakon ručka, voditelji puta su odličnom organizacijom uspjeli ubaciti neplanirani posjet vinariji Glavica. Tamo su nas ugostili odlično raspoloženi vlasnici koji su nam prezentirali svoju viziju i plan budućeg razvoja vinograda i unapređenje smještajnih kapaciteta uz potpore iz EU fondova. Uz degustaciju domaće autohtone vinske sorte škrlet dobili smo priliku sudjelovati sa svojim idejama u daljnjem razvoju vinograda Glavica i njegove turističke ponude. Da vlasnici vinarije znaju ugostiti svoje posjetitelje imali smo se prilike uvjeriti na odlasku kada su nas ispratili grupnom dron fotografijom.

Iduća destinacija bila je park prirode Lonjsko polje gdje smo se kroz predavanja upoznali s prirodno - resursnom osnovom i strategijom kojom bi se potaknula zajednička suradnja lokalnog stanovništva i svih sudionika turizma u cilju unapređenja ponude i smanjenja sezonalnosti.  U zadnjem dijelu našeg putovanja posjetili smo muzej u Kutini gdje smo se kroz stručno vodstvo imali prilike upoznati s povijesnim nasljeđem Kutine.

Ova terenska nastava nam je omogućila uvid u realne situacije u turističkom sektoru i bliže upoznavanje sa svima sudionicima u turizmu. Prednost terenske nastave je ta da imamo priliku biti uključeni u sva aktualna događanja i biti u stvarnim situacijama s kojima ćemo se možda i sami susretati u budućnosti.

Dino Novak, student prve godine preddiplomskog studija „Menadžment i marketing turističke destinacije“