STUDENTSKI POGLED: Studentica turizma Petra Krajačić donosi dojmove s terenske nastave u Lici

„Ličko-senjska županija nudi pregršt prirodnih i kulturnih resursa, a odlaskom na terensku nastavu uvidjeli smo koliko imaju veliku predispoziciju za razvitak održivih oblika turizma.“

30. svibnja 2019.

FOTO: Dino Novak

Studenti prve i druge godine turizma na Bernaysu u sklopu terenske nastave pod vodstvom profesorice dr. sc. Romane Lekić i Karla Kolesara posjetili su Liku – grad Otočac i selo Smiljan. Što su sve imali prilike vidjeti i naučiti, u svom osvrtu donosi nam studentica druge godine preddiplomskog studija turizma, Petra Krajačić:

„Destinacija naše četvrte terenske nastave ovog semestra bila je Ličko-senjska županija. Prvo odredište bio nam je grad Otočac i odlazak u Gospodarsku komoru gdje su nas srdačno dočekali njezini zaposlenici. U uvodnom govoru približili su nam s kojim se problemima susreću pri upravljanju destinacijom te nas upoznali s aktivnostima same Gospodarske komore Otočac i projektima na kojima rade kako bi unaprijedili turističke proizvode grada. Pri samom posjetu imali smo priliku vidjeti izložbu povijesne baštine grada Otočca, odnosno Japodima i njihovoj kulturi, koja je bila postavljena samo radi nas.

Nastavili smo kratkim razgledom Otočca kroz koji nam je gospođa iz Udruge baštine dočarala pitoreskni grad storytellingom. Uslijedio je kratki predah uz domaće ličke sireve iz njihove poznate sirane “Runolist“. Sirana ima dugu obiteljsku tradiciju proizvodnje sireva od isključivo lokalnih proizvoda te su nam objasnili kako se samo povezuju s lokalnim stanovnicima za otkup mlijeka koji im je potreban. Kroz njihovu prezentaciju koju su nam održali uz kratku šetnju njihovim pogonom zaključili smo da posluju po principu održivog razvoja što je izuzetno važan faktor u njihovom poslovanju.

Povratkom u Otočac bio nam je zakazan posjet Muzeju Gacke uz stručno vodstvo. Kustosica nam je dodatno približila Japodsku kulturu te samu povijest grada. U sklopu muzeja imali smo priliku vidjeti i rekonstrukciju tradicionalne etno kuće, gdje smo doživjeli kako su živjeli naši preci.

U drugom djelu naše terenske nastave očarali smo se Majerovim vrilom, jednim od izvora rijeke Gacke, i njegovom prirodnom ljepotom. Danas je tamo svega nekoliko mlinica na vrelima koje koriste stari proces mljevenja žita koristeći pritom pogonsku snagu rijeke te čuvaju sjećanje na jedan već skoro izumrli obrt. Ručali smo u obližnjem restoranu te nakon toga krenuli prema Smiljanima, rodnom gradu Nikole Tesle ujedno i našoj zadnjoj destinaciji tog dana. Dolaskom u Mermorijalni centar upoznali smo se sa životom i brojnim izumima velikog stvaratelja. Ostali smo u nadahnuću njegove bogate ostavštine i energijom rodnog kraja.

Kroz ovu terensku nastavu doživjeli smo nepoznatu stranu Ličko-senjske županije koja nudi pregršt prirodnih i kulturnih resursa, a uvidjeli smo koliko imaju veliku predispoziciju za razvitak održivih oblika turizma. Lika je destinacija koja odiše bioraznolikošću i unikatnom poviješću te bi se svakako željeli vratiti u nju i dodatno je istražiti.“

Petra Krajačić, studentica druge godine preddiplomskog studija „Menadžment i marketing turističke destinacije“