Unuk Edwarda Bernaysa studentima poručio da se obrazuju u odnosima s javnošću

O doprinosu Bernaysove biografije odnosima s javnošću govorili su doc. dr. sc. Damir Jugo, prof. dr. sc. Ana Tkalac Verčič, prof. dr. sc. Božo Skoko, Shelley Zuckerman Spector i Lucas Held.

18. prosinca 2018.

Publiku okupljenu na svečanom Masterclassu i promociji biografije o Edwardu Bernaysu uvodno je pozdravila Marija Šimić, zamjenica predsjednika Upravnog vijeća Edward Bernays University Collegea. Gđa Šimić pozvala je sve prisutne da poslušaju što vodeći stručnjaci u području PR-a misle o knjizi u izdanju Bernaysa, jedinog visokog učilišta u svijetu koje ponosno nosi ime oca PR-a. O knjizi „Edward L. Bernays i rođenje odnosa s javnošću“, koja je po prvi put objavljena na hrvatskom jeziku, govorili su ugledni stručnjaci: dekan Bernaysa i glavni urednik knjige doc. dr. sc. Damir Jugo, sveučilišna profesorica i predsjednica Hrvatske udruge za odnose s javnošću prof. dr. sc. Ana Tkalac Verčič te sveučilišni profesor i jedan od recenzenata knjige prof. dr. sc. Božo Skoko. Posebni gosti iz New Yorka bili su američka profesorica i jedna od osnivačica njujorškog Muzeja za odnose s javnošću Shelley Zuckerman Spector te unuk Edwarda Bernaysa i poznati PR-ovac Lucas Held koji su putem live streama sa zagrebačkom publikom podijelili svoja iskustva rada i života s Eddiejem kako su ga od milja zvali.

Prof. dr. sc. Ana Tkalac Verčič rekla je da knjiga odlično prikazuje Bernaysovu karijeru tijekom koje je dao temelje modernoj struci odnosa s javnošću i ucrtao smjer njenom razvoju. U tom kontekstu prof. dr. sc. Božo Skoko predstavio je neke od Bernaysovih najpoznatijih kampanja te istaknuo da su njegove taktike još uvijek aktualne. Također, prof. dr. sc. Skoko rekao je da je Bernays za svog života prvi uzdignuo odnose s javnošću na akademsku razinu te da je svojim radom mijenjao životne navike, stilove i trendove u američkom društvu. Dekan Bernaysa doc. dr. sc. Damir Jugo naglasio je da je prijevod biografije o čovjeku po kojem Edward Bernays University College nosi ime bio logičan korak te je istaknuo da u tome najveću zaslugu ima upravo akademski tim Bernaysa.

Američka profesorica Shelley Zuckerman Spector rekla je da joj je rad s Bernaysom bio jedno od najboljih poslovnih i životnih iskustava, zbog čega je odlučila pokrenuti Muzej za odnose s javnošću i tamo izložiti detalje iz poslovnog i privatnog života ovog PR velikana. O tome što je naučio od Edwarda Bernaysa, njegov unuk Lucas Held rekao je da je naučio kako je očuvanje kredibiliteta u poslu kojim se bavimo apsolutni prioritet.

Svečani Masterclass i promocija biografije o ocu PR-a zaključeni su prigodnim božićnim domjenkom studenata, nastavnika i partnera Bernaysa.

Primjerak Bernaysove biografije moguće je kupiti tijekom prosinca 2018. i siječnja 2019. po promotivnoj cijeni od 100 kn.