dr. sc. Danko Špoljarić

dr. sc. Danko Špoljarić

Životopis

Danko Špoljarić je diplomirao na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i, nakon odvjetničko - vježbeničkog stažiranja kod nekoliko eminentnih zagrebačkih odvjetnika i položenog pravosudnog ispita, započeo s privatnom odvjetničkom praksom. Nove poslovne izazove nalazi u Croatia osiguranju, gdje obavlja rukovodeće poslove na području korporativnog prava i osiguranja. Interes za druge grane prava dovodi ga do izučavanja financijskog prava, a to u konačnici vodi prema doktoratu pravnih znanosti iz financijskog prava, s temom koja se bavi specifičnostima oporezivanja investicijskih fondova rizičnog kapitala (private equity i venture capital fondovi).

Kao nastavnik predmeta financijsko pravo započinje još za vrijeme rada u osiguranju, a po odlasku iz Croatia osiguranja u cijelosti se posvećuje nastavničkom poslu. Profesor je stručnih studija i nositelj kolegija Pravo u turizmu na Veleučilištu Edward Bernays. Uz redovne poslovne aktivnosti bio je član nadzornog odbora društva kćeri Croatia osiguranja u Bosni i Hercegovini, ali i predsjednik nadzornog odbora društva za upravljanje obveznim mirovinskim fondom PBZCROATIA, jednim od četiri društva koja danas upravljaju imovinom od preko 100 milijardi kuna.

Na javnom natječaju izabran je za člana nadzornog odbora hrvatske depozitarne agencije, Središnjeg klirinškog depozitarnog društva (SKDD), a uz funkciju nadzora jedno vrijeme obavljao je i funkciju člana uprave SKDD-a. Od društvenih aktivnosti na koje je ponosan, ističe dugogodišnje članstvo u zakladi Zlatko Crnić, a već trinaest godina je i predsjednik Zakladnog vijeća (nakon nedavne izmjene stauta - upravitelj Zaklade) . Zaklada ima za cilj unaprjeđenje pravne struke i ostvarenja vladavine prava, a to čine stipendiranjem najboljih studenata pravnih fakulteta u Hrvatskoj. Iz privatne sfere izdvaja predanost obiteljskom životu i cjeloživotnu ljubav prema putovanjima, sportu i glazbi.

Znanstveni radovi