Bernaysove studentice održale prezentaciju pred češkim veleposlanstvom i predstavnicima češke nacionalne manjine u Hrvatskoj

Bernaysove studentice održale prezentaciju pred češkim veleposlanstvom i predstavnicima češke nacionalne manjine u Hrvatskoj

23.2.2023

Studentice su prezentirale projekte doživljajne tematske kulturne rute koja povezuje Češku i Hrvatsku inspirirano likom i djelom Dušana Karpatskog i Marije Jurić Zagorke

Studentice prve godine Antonia Majsec, Gabrijela Kovačić, Anika Kleinhappel, Leana Milošević Rakuljić, Ana Matić i Tanya  Victoria O'Malley, diplomskog studija Upravljanje doživljajem u turizmu na Veleučilištu Bernays pod vodstvom v.d. pročelnice Odjela za turizam doc. dr. sc. Romane Lekić, u okviru kolegija Praktikum za upravljanje doživljajem te kao završni projekt osmislile su tematske kulturne rute koje povezuju Češku i Hrvatsku. Inspiraciju su pronašle u liku i djelu najistaknutijeg češkog kroatista, književnog povjesničara i prevoditelja, dopisnog člana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Dušanu Karpatskom i prvoj profesionalnoj novinarki te najčitanijoj hrvatskoj književnici Mariji Jurić Zagorki.

Studentice su svoje radove prezentirale Voditelju konzularnog odjela Veleposlanstva Republike Češke u Zagrebu Tomašu Stolini, Zamjenici župana iz redova pripadnika češke nacionalne manjine Bjelovarsko–bilogorske županije Tanji Novotny Golubić te voditelju Ureda za odnose s javnošću na Hrvatskoj Akademiji Znanosti i Umjetnosti te predsjedniku Hrvatsko-češkog društva Marjanu Lipovcu.

U sklopu završnog projekta, studenti su bili podijeljeni u timove koji su izabrali destinacije, povijesne i kulturne znamenitosti koje su bitne za vrijeme o kome piše Marija Jurić Zagorka i povezati ih tematskom kulturnom rutom. U kreiranju tematske kulturne rute studenti su iskoristili različite metode i tehnike upravljanja doživljajem - storytelling, living history i piramidu iskustva u kreiranju doživljajem. Oživjeli su arhetip Dušana Karpatskog i Marije Jurić Zagorke tako da su vodiči (tour leaderi) u njihovim tematskim rutama Dušan Karpatsky i Marija Jurić Zagorka kao ambasadori svaki svoje zemlje i svojevrsni mediji. Završetak ture s programom ispraćaja sadrži i prijedlog za suvenir.

Kroz teme o turizmu kao interkulturalnoj komunikaciji i o načinima povezivanja kroz arhetipove slavnih ličnosti, bili su inspirirani radom i zalaganjem za promociju hrvatske književne kulture od strane prevoditelja Dušana Karpatskog.

Podaci koje imamo je da je jedna od najpoznatijih i najčitanijih pisaca u Češkoj Marija Jurić Zagorka, koja je posebno u svojim romanima cijenila Slavenske narode i povezivala ih na razne načine unutar velikog carstva Marije Terezije. To je carstvo i vrijeme carice Marije Terezije i njenog sina Josipa II.  gdje su bile povezane Češka i Hrvatska. Veliki opus djela Marije Jurić Zagorke preveo je s hrvatskog na češki jezik Dušan Karpatsky.

Studenti su kroz svoj rad pokazali da odlično znaju što je transformativni turizam i kroz posebne načine upravljanja doživljajem i povezivanje s posebnim oblicima turizma na neki način vratili su onog  „klasičnog čitatelja“ koji je sada postao  „turist tragatelj“ koji neće izgubiti iz vida kontekstualna polja unutar kojih se kreće – i u individualnome i kolektivnome smislu.

Datoteke
za preuzimanje

No items found.