Deset godina Bernaysa i deset godina Hrvatske u EU – studenti u posjetu Uredu Europskog parlamenta u Hrvatskoj

Deset godina Bernaysa i deset godina Hrvatske u EU – studenti u posjetu Uredu Europskog parlamenta u Hrvatskoj

24.3.2023

Studenti su se upoznali s radom i aktivnostima Ureda u komunikaciji s građanima te prilikama za plaćenu studentsku praksu

Iste godine kad je Bernays započeo s radom, Hrvatska je postala članicom Europske unije - Hrvatska je dobila novi razvojni zamah, a studenti priliku za obrazovanje kakvo na ovom području dotad nije bilo dostupno. Prodekan za znanost i međunarodnu suradnju, doc. dr. sc. Marko Kovačić organizirao je studentski posjet Uredu Europskog parlamenta u Hrvatskoj pa su Bernaysovi studenti iz prve ruke doznali sve o funkcioniranju Ureda, upoznali se s mnogobrojnim projektima koje provodi te dali vrijedne povratne informacije o percepciji EU među mladima. Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj je posebno fokusiran na mlade te im nastoji približiti rad i ulogu Europskog parlamenta kao institucije koja sukreira većinu europskih politika.

Misija Ureda je građanima približiti vrijednosti pripadanja zajedničkoj, europskoj „obitelji“, ali i konkretne prilike koje ono otvara za studente i mlade profesionalce. Virtualni razgovor za mlade, Europski skup mladih i dodjele nagrada kao što je europska nagrada za mlade „Karlo Veliki“ samo su neke od aktivnosti dizajniranih upravo za građane u dobi od 16 do 30 godina.

Domaćini susreta u Kući Europe, Barbara Peranić, zadužena za odnose s medijima i Marko Boko, odgovoran za odnose s javnošću, studentima su pojasnili kako Ured ostvaruje komunikaciju s građanima, na koji način osvješćuje važnost izlaska na izbore te koji su im svakodnevni izazovi u radu.

Potaknuti zanimljivom prezentacijom i iskustvima, studenti Bernaysa pokazali su inicijativu te iznijeli nekoliko zajedničkih projektnih ideja s kakvima bi voljeli dodatno obogatiti svoje studijske dane. Tako je, upravo u godini slavljenja jubileja Hrvatske u EU i postojanja Bernaysa, ali i u Europskoj godini vještina, današnji studentski posjet pokrenuo inicijativu za nove suradnje sa zajedničkim nazivnikom - najboljeg interesa za mlade i obrazovanje budućnosti.

Datoteke
za preuzimanje

No items found.
kontakti