Dobar dan magistri! Donesen je novi Zakon o visokom obrazovanju i znanosti

Dobar dan magistri! Donesen je novi Zakon o visokom obrazovanju i znanosti

10.10.2022

Donošenjem novog Zakona o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti nakon 20 godina konačno je ispravljena nepravda prema studentima diplomskih stručnih studija

U petak, 7. listopada 2022. u Hrvatskom saboru izglasan je novi Zakon o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti. Riječ je o temeljnom zakonu za područje visokog obrazovanja i znanosti,  koji ima implikacije na sva visoka učilišta, nastavnike, znanstvenike, studente te alumnije različitih studija. Zakon donosi brojne novosti od kojih ističemo one ključne za studente Bernaysa kao studente preddiplomskih i diplomskih stručnih studija.

Glavna je novost da Zakon uklanja diskriminaciju stručnih studija staru gotovo 20 godina – stručni naziv „stručni specijalist“ koji se stječe završetkom specijalističkog diplomskog stručnog studija odlazi u povijest, a studenti će od sada stjecati stručni naziv „magistar“ (mag.) uz naznaku odgovarajuće struke – magistar odnosa s javnošću (mag. rel. publ.) za studente diplomskog studija Upravljanje odnosima s javnošću te magistar ekonomije (mag. oec.) za studente diplomskog studija Upravljanje doživljajem u turizmu.

Druga je važna promjena da će studenti stručnih diplomskih studija po njihovom završetku moći nastaviti svoje obrazovanje na poslijediplomskim studijima u Republici Hrvatskoj. Sukladno odredbama novog Zakona, poslijediplomske sveučilišne studije moći će upisivati i diplomanti stručnih diplomskih studija, uz polaganje određenih razlikovnih ispita (na poslijediplomskoj, a ne diplomskoj razini kao dosad) ili ako imaju pet godina radnog staža u području u kojem se izvodi poslijediplomski studij koji upisuju.

Treća važna promjena za Bernays i njegove studente jest promjena naziva visokih učilišta koje izvode stručne studije. Naime, prema odredbama Zakona, sve visoke škole postaju veleučilišta pa će tako i Bernays uskoro promijeniti svoje ime u Veleučilište Edward Bernays.

Zakon donosi i čitav niz drugih promjena za sustav visokog obrazovanja.

Bernays će, po stupanju na snagu Zakona, sve alumnije svojih stručnih diplomskih studija obavijestiti o proceduri izdavanja uvjerenja o ujednačavanju stručnoga naziva.

Dragi Bernaysovi magistri, čestitamo na novim stručnim nazivima! Zaslužili ste ih!

Datoteke
za preuzimanje

No items found.