Dr. sc. Tihana Jendričko održala radionicu Psihoterapijskog praktikuma

Dr. sc. Tihana Jendričko održala radionicu Psihoterapijskog praktikuma

12.12.2022

U sklopu Bernaysove akademije održana radionica Psihoterapijskog praktikuma "Telepsihijatrija - adaptacija psihijatrije u doba korone" pod vodstvom dr. sc. Tihane Jendričko

U srijedu, 7. prosinca 2022. g. u prostorijama Visoke škole Edward Bernays u Zagrebu održana je posljednja interaktivna radionica u ovoj kalendarskoj godini unutar ciklusa psihoterapijskog praktikuma. Voditelj radionice bila dr. sc. Tihana Jendričko, pročelnica Zavoda za psihoterapiju Klinike za psihijatriju Vrapče, subspecijalistica psihoterapije i psihoterapeut integrativne psihoterapije i psihodrame. Doktorica Jendričko ima dugogodišnje iskustvo individualnog i grupnog psihoterapijskog rada, a ovoj radionici polaznicima je odlučila progovoriti o „telepsihijatriji“ i iskustvu psihoterapijskog rada u vrijeme pandemije. Na početku praktikuma sudionici su imali priliku progovoriti o svojim iskustvima s terapijom na daljinu, te iznijeti prednosti i mane takvog rada.

U svojem izlaganju doktorica Jendričko predstavila je izazove s kojima su ona i njene kolege u Klinici za psihijatriju Vrapče bili suočeni u zahtjevnim okolnostima pandemije. Zdravstveno osoblje trebalo je u potpunosti preustrojiti ustanovu i prilagoditi je danim okolnostima koje su onemogućavali bliske socijalne kontakte. Uočili su da postoji velika potreba za novim oblicima, udaljenim tretmanima, jer u tadašnjim okolnostima dostupnost uobičajene zdravstvene skrbi bila je značajno narušena zbog same prirode ugroza (zaraze i potresa) ili neophodnih i nužnih protuepidemijskih mjera.

Doktorica Jendričko pokazala je niz dokaza i istraživanja koji govore u prilog učinkovitosti online načina rada, ali je istaknula kako ona nije primjerena svakom pacijentu ili terapeutu. Manjkavosti rada putem udaljenih veza jesu manjak ili neposjedovanje općih znanja i pismenosti o radu na računalu, manjak motivacije pacijenta, osjećaj nesigurnosti ili pokušaj izbjegavanja terapije uživo, a češće se događa i napuštanje terapije rekla je doktorica Jendričko. Pokazala je osnovne principe provođenja online terapije, specifičnosti u radu s određenim kategorijama pacijenata, kao i individualnom i grupnom radu, te naglasila da modalitet rada na daljinu ne mora značiti napuštanje rada uživo, već može predstavljati dodanu vrijednost u načinu psihoterapijskog rada.  

Radionice u sklopu psihoterapijskog praktikuma nastavljaju se u siječnju iduće godine.

Datoteke
za preuzimanje

No items found.