Hrvatska u 30 priča: Promocija knjige profesora Bože Skoke i Zvonimira Frke-Petešića

Hrvatska u 30 priča: Promocija knjige profesora Bože Skoke i Zvonimira Frke-Petešića

5.12.2023

Riječ je o knjizi koja na potpuno drukčiji način progovara o Hrvatskoj i Hrvatima, našem načinu života, posebnostima i manama, razlikama i sličnostima s drugim europskim narodima

Jedan od najtraženijih ovogodišnjih naslova svakako je publicistička knjiga Hrvatska u 30 priča, koju je objavila Naklada Ljevak u suradnji s Večernjim listom. Riječ je o djelu koje na potpuno drukčiji način progovara o Hrvatskoj i Hrvatima, našem načinu života, posebnostima i manama, razlikama i sličnostima s drugim europskim narodima.

Uz mnoštvo manje poznatih činjenica i zanimljivosti, priličnu dozu humora i nezaobilazne odgovore na pitanja koja stranci najčešće postavljaju kad je Hrvatska u pitanju, knjiga donosi i trideset originalnih ilustracija globalno poznatog i priznatog hrvatskog ilustratora Vedrana Klemensa.

30 priča uspješno su ispričali vrhunski poznavatelji hrvatskog identiteta i suvremenog brenda Hrvatske – Bernaysov profesor i jedan od vodećih hrvatskih stručnjaka za nacionalno brendiranje prof. dr. sc. Božo Skoko, koji je već objavio niz knjiga posvećenih identitetu i imidžu Hrvatske, te diplomat, autor i publicist mr. sc. Zvonimir Frka-Petešić, inače rođeni Parižanin, trenutačno na poziciji voditelja ureda hrvatskog premijera.

Satiričko kazalište Kerempuh u centru Zagreba ugostilo je na promociji knjige, vrhunske poznavatelje hrvatskog identiteta i imidža. Tako su uz autore svoje viđenje knjige, ali i što svijet misli o Hrvatima dali i gosti, urednik knjige te glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić, vlasnik i utemeljitelj Naklade Ljevak, Zdenko Ljevak, Mate Maras, prevoditelj, pjesnik, urednik i bivši hrvatski diplomat, Miro Gavran, književnik i predsjednik Matice hrvatske, Ji Suk Baek, korejska umjetnica koja živi u Zagrebu, te Davor Bruketa, dizajner. Sve njih kroz razgovor je vodila Ida Prester, dok je ulomke iz djela čitala Rosanda Tometić, dok su u glazbenom dijelu nastupili Sandra Bagarić i Matej Meštrović.

Promociji u Kerempuhu nazočila su brojni poznati iz javnog i društvenog života, među njima i sam premijer Andrej Plenković, ministrica turizma Nikolina Brnjac, ministar financija Marko Primorac, guverner NHB-a Boris Vujčić, ali uz nogometaša i jedan od najpoznatijih promotora hrvatskog brenda izbornik Vatrenih Zlatko Dalić te brojni drugi.

Hrvatska u 30 priča podsjeća na popularna skandinavska izdanja, koja su proteklih godina preplavila i Hrvatsku, a govore o tamošnjem načinu života i vrijednostima, poput danskog Hygge ili švedskog Lagom, pa će nedvojbeno popuniti prazninu koja je vladala na tržištu kad je riječ o popularnim izdanjima o Hrvatskoj i Hrvatima, dok će svojim sadržajem i kreativnošću nedvojbeno oduševiti, ne samo velike, već i male čitatelje. Među ostalim, u knjizi možete otkriti - zašto strance Hrvatska podsjeća na zmaja; zašto Hrvati toliko vremena provode ispijajući kavu; zbog čega su Šveđani nekada plašili malu djecu Hrvatima; zašto su Hrvati europski rekorderi u doniranju organa, a ipak teško podnose tuđi uspjeh; zašto je Hrvatska bila jedna od prvih kršćanskih zemalja, koja je priznala islam kao tradicionalnu religiju; koja je Hrvatica bila muza velikog Pabla Piccassa; čime su Hrvati oduševili francuskog kralja Luja XIV. i zašto bi američki ribari i vinogradari trebali biti zahvalni Hrvatima?

Osim hrvatskog izdanja, dostupna je proširena i prilagođena engleska verzija Croatia in 30 Stories, koja će, ističu recenzenti, biti najljepši božićni dar za inozemne prijatelje i poslovne partnere.

Čestitamo profesoru Skoki na još jednoj odličnoj knjizi, sigurni smo da će studenti Bernaysa, kao i svi drugi uživati čitajući ovo djelo.

Foto: Nina Durdevic

Datoteke
za preuzimanje

No items found.