Novo pojačanje na Bernaysu: doc. dr. sc. Marko Kovačić novi je prodekan za znanost i međunarodnu suradnju

Novo pojačanje na Bernaysu: doc. dr. sc. Marko Kovačić novi je prodekan za znanost i međunarodnu suradnju

17.1.2023

Marko je na Bernays stigao sa zagrebačkog Instituta za društvena istraživanja gdje se gotovo desetljeće bavio proučavanjem javnih politika i političke sociologije, prije svega politikama za mlade i participacije mladih

Novi Bernaysov prodekan za znanost i međunarodnu suradnju doc. dr. sc. Marko Kovačić, međunarodno je priznati stručnjak za politike mladih i jedan od vodećih stručnjaka za politike mladih. Ujedno je i nacionalni korespondent za mlade za Europsku komisiju i Vijeće Europe. Završio je poslijedoktorsko usavršavanje na Sveučilištu u Grazu, a prije toga je na ljubljanskom sveučilištu stekao doktorat iz javnih politika – politika za mlade, a prije toga jedan magisterij na Srednjoeuropskom sveučilištu u Budimpešti, a drugi na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu gdje je i diplomirao.

O temama javnih politika i političke sociologije, politike za mlade, participacije mladih, rada s mladima i građanskog odgoja i obrazovanja objavio je više od 40 znanstvenih i stručnih radova, a svoja istraživanja prezentirao je na brojnim domaćim i međunarodnim konferencijama. U dosadašnjoj karijeri vodio je i sudjelovao u gotovo 30 znanstvenih i stručnih projekata o mladima i obrazovanju hrvatskih i međunarodnih institucija i organizacija.

Suosnivač je, suvoditelj i nastavnik na prvom hrvatskom akademskom programu o mladima Mladi u suvremenom društvu na Sveučilištu u Rijeci, gdje na Filozofskom fakultetu izvodi nastavu na kolegijima koji tematiziraju mlade i obrazovanje.

Možete li se predstaviti Bernaysovim studentima?

Ja sam Marko Kovačić, novi prodekan za znanost i međunarodnu suradnju. Osim toga bit ću i nastavnik na Bernaysu tako da se sigurno vidimo i u predavaonici. Bez imalo lažne kurtoazije moram reći da mi je stvarno drago što sam došao u Bernaysov tim. Siguran sam da ću, kako sa zaposlenicima i administracijom tako i u radu sa studentima dati sve od sebe da napravimo još kvalitetniji i bolji Bernays.

Osim višegodišnjeg iskustva kao youth worker i voditelj projekata u brojnim organizacijama mladih, od 2013. godine radim kao znanstvenik i sveučilišni nastavnik u području rada s mladima. Sudjelujem u gotovo svim policy procesima na nacionalnoj i europskoj razini te vodim projekte u području mladih. Teme koje pokrivam i kojima mogu konzultantski, edukacijski i trenerski pridonijeti uključuju načine aktiviranja mladih u zajednici, istraživanje procjene potrebe, izrade različitih strateških dokumenata u području mladih i obrazovanja, edukacije vezane za participaciju mladih, savjete mladih i lokalne politike za mlade. Tako da mogu reći da se među studentima na Bernaysu osjećam kao svoj na svome.

Zašto ste odlučili doći na Bernays?

Deset godina radio sam u Institutu za društvena istraživanja s primarnim fokusom na istraživanja. Sve to vrijeme posvetio sam znanstvenoj produkciji, objavljivanju znanstvenih članaka, nastupima na konferencijama te sam s vremenom jednostavno trebao neke nove izazove. Želio sam godinama stjecana teorijska znanja početi primjenjivati u praksi, konkretizirati sav taj teorijski skup znanja i pretočiti ga u projekte, konkretne aktivnosti sa studentima i kolegama na poslu i tu se Bernays pokazao kao poticajno okruženje i izvrsna opcija za spajanje te dvije stvari. S jedne strane imat ću priliku predavati studentima o svemu što sam istraživao, a s druge ću kao prodekan dodatno moći unaprjeđivati okruženje u kojem radim, poticati suradnju s partnerima iz cijele Europe te dodatno razvijati projekte i međunarodnu suradnju. Bernays vidim kao zanimljivu i progresivnu instituciju s velikim potencijalom da bude prepoznat na međunarodnom tržištu.

Što ćete raditi na Bernaysu?

Tri su glavna aspekta moga rada na Bernaysu. Kao novi prodekan za znanost i međunarodnu suradnju dodatno ću poticati znanstvenu produkciju na Bernaysu i pružati podršku kolegama u produkciji znanstvenih i stručnih radova, nastupa na konferencijama, ali ću se sigurno ozbiljno baviti i izdavaštvom na Bernaysu.

U kontekstu međunarodne suradnje, a uz pomoć voditelja Ureda za međunarodnu suradnju Adrijana Belje, bavit ću se odlaznim i dolaznim studentima i nastavnicima u sklopu Erasmus+ programa. Sudjelovat ću u radu međunarodnih asocijacija kao predstavnik Bernaysa s ciljem pozicioniranja i osnaživanja ugleda Bernaysa na europskoj razini te intenzivirati internacionalizaciju studijskih programa facilitiranjem ponude kolegija na engleskom jeziku.

Treći dio mog portfelja su međunarodni projekti pa ću u tom kontekstu razvijati međunarodna projektna partnerstva i sudjelovati u razvoju stručnih i znanstvenih međunarodnih projekata, a s ciljem društveno odgovornosti veleučilišta i povećanje kvalitete nastave.

A sada malo o Vama privatno…imate li kakav hobi?

Bit ću potpuno iskren, kad dođem doma najviše se volim opustiti uz Netflix ili HBO i družiti se s dragim ljudima. Osim toga, jako volim ispijati kavu, čitati o njoj i informirati se o njoj. Kao veliki ljubitelj kave volim se informirati o nečemu što svi uzimamo zdravo za gotovo a zapravo nije, već iza toga stoji cijela znanost.

Što biste poručili Bernaysovcima za kraj?

Vjerujem da je ovo početak jedne uspješne suradnje, ali i više od toga, jednog dobrog prijateljstva i moja su vrata uvijek otvorena. Uvijek sam spreman za nove ideje. Vrlo sam motiviran i otvoren za suradnju i iskreno se nadam da će naši Bernaysovci prepoznati tu energiju.

Datoteke
za preuzimanje

No items found.
kontakti