Održan Welcome to Croatia za strane radnike Cromarisa

Održan Welcome to Croatia za strane radnike Cromarisa

26.4.2024

U suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom izveli smo prvi edukacijski ciklus integracijskog programa za strane radnike u Hrvatskoj pod nazivom Welcome to Croatia

Cilj programa Welcome to Croatia je uključivanje stranih radnika u društvo i poslovnu zajednicu kroz učenje o specifičnostima Hrvatske kao zemlje domaćina u kontekstu nacionalnog identiteta, društvenih i kulturnih normi i vrijednosti, ali i osnovama hrvatskog jezika i hrvatskog pravnog okvira.

Prva edukacija za Cromaris

Prvi mentorski seminar održan je ovog tjedna za radnike najveće hrvatske tvrtke za preradu ribe Cromaris, gdje radnici iz Filipina i Nepala čine 10 posto zaposlenih koji mahom rade na poslovima u proizvodnji, preradi, sortirnici i skladištu. Oni u Cromarisu osim prava zajamčenih kolektivnim ugovorom, imaju osiguran adekvatan smještaj, kvartalne stimulacije za rad, kao i program mentoriranja kroz koji se one strane radnike koji su dulje u organizaciji dodatno potiče, motivira i nagrađuje.

Svrha programa, za kojega je Bernays osmislio sadržaj i okupio predavače, a provodi se u organizaciji Hrvatske gospodarske komore je pomoći stranim radnicima u uspješnijoj i bržoj integraciji stranih radnika u proces rada poslodavca, osposobiti ih za kvalitetnijim obavljanjem rada kod poslodavca kako bi brže mogli  napredovati i lakše savladavati zadatke na radnome mjestu te razvijati stručne kompetencije vezane uz radno mjesto.

10 ciklusa radionica

Ova inicijativa prema stranim radnicima i njihovim poslodavcima u Hrvatskoj u prvom koraku predviđa održavanje 10 ciklusa edukacija u većim gradovima u Hrvatskoj, a obuhvatit će oko 300 stranih radnika. Program će se kasnije proširiti na znatno veći broj gradova i obuhvatiti veći broj stranih radnika. Program se izvodi uživo, na engleskom jeziku, u sjedištima županijskih komora HGK ili u prostorima poslodavca, ako poslodavac iskaže interes da educira cijelu grupu svojih zaposlenika.

Program Welcome to Croatia traje pet dana, ukupno 30 školskih sati, a izvedba je potpuno prilagođena potrebama i mogućnostima poslodavaca i njihovih zaposlenika u smislu da edukacije započinju u jutarnjim ili večernjim satima.

Hrvatska kultura, identitet i tradicija

Najveći broj sati, njih 12 odnosi se na predmet Izvrsnost u poslovnim odnosima u kojem se strane radnike uči poslovnoj komunikaciji i bontonu, obradi pritužbi klijenata, hitnim i sigurnosnim postupcima, upravljanju vremenom te pristojnosti i ljubaznosti

Predmet Osnove hrvatskog jezika uključuje devet sati nastave o svakodnevnim izrazima i jednostavnim frazama, kao i osnovnim stručnim pojmovima i konverzacijskim situacijama.

Kroz šest sati na predmetu Hrvatska povijest, društvo i kultura uče hrvatsku povijest i baštinu, tradicijske običaje, upoznaju se s kulturnim identitetom Hrvata, kulturom i religijom i društvenim normama.

U tri sata na predmetu Pravna sigurnost i poštivanje zakona uče naglaske iz ključnih hrvatskih zakona (društvene i poslovne norme), procedure pri zapošljavanju te o sigurnosti na radu.

Sektorske edukacije

Program je namijenjen svim stranim radnicima, a program nudi i mogućnost organiziranja sektorskih edukacija prilagođenih specifičnim potrebama industrija poput turizma, građevinarstva, trgovine i logistike u kojima danas u Hrvatskoj radi najviše stranih državljana.

U sklopu ovog programa provodi se i istraživanje međi poslodavcima i stranim radnicima kako bi se došlo do ključnih podataka o njihovoj situaciji, potrebama, stručnim kompetencijama, izazovima i doživljaju posla u Hrvatskoj.

Prijava u program moguća je ovdje.

Datoteke
za preuzimanje

No items found.