''Bernaysova Contra za 10'' posebna umjetnička likovna izložba na Veleučilištu Bernays

''Bernaysova Contra za 10'' posebna umjetnička likovna izložba na Veleučilištu Bernays

15.2.2023

Veleučilište Bernays svoju jubilarnu, desetu godinu započinje otvorenjem umjetničke izložbe Bernaysova Contra za 10 grupe Contra u novim prostorijama Veleučilišta, koja će biti otvorena za javnost narednih godinu dana

Povodom obilježavanja 10 godina postojanja Veleučilišta Edward Bernays, zajedno s umjetničkom grupom Contra pripremili smo posebnu umjetničku likovnu izložbu u novim prostorijama veleučilišta. Službeno otvorenje izložbe „Bernaysova Contra za 10“ održat će se u četvrtak, 16. veljače, a svi zainteresirani izložbu imaju priliku posjetiti tijekom godine dana.

Izložba koja obuhvaća trideset vrhunskih likovnih djela petorice istaknutih akademskih slikara tek je jedna od aktivnosti kojom Bernays obilježava 10 godina svog uspješnog djelovanja. U proteklom razdoblju Bernays je postao veleučilište, uselio u nove suvremene i u akademskim okvirima u potpunosti prilagođene prostore, koji pružaju mogućnost za otvaranje još inovativnijih studijskih programa koji su u pripremi. Ova izložba je suradnja veleučilišta Bernays i grupe Contra kojom želimo naglasiti da znanstveni, pedagoški i poslovni prostori mogu biti „nove galerije“ za umjetnička ostvarenja, a koja ujedno mogu inspirativno djelovati na studente, profesore i sve one koji posjećuju Bernays.

Umjetnička grupa Contra pripada samom vrhu suvremene hrvatske likovne scene, a okupili su se 1998. godine pod egidom obnovljene figuracije i tehničkog umijeća ovladavanja raznim disciplinama, čime donose umjetničku različitost prilikom svake izložbe. Članovi grupe Contra koji izlažu na Bernaysu su Vladimir Blažanović, Tihomir Lončar, Željko Mucko, Goran Petrač te Davorin Radić, a zajednički s ostalim članovima grupe Contra djeluju više od 20 godina. Svaki član grupe ujedno je i samostalni umjetnik s bogatim umjetničkim opusom.

„U neizričitom i neformalnom izričaju umjetničke grupe Contra, koja pripada samom vrhu hrvatske suvremene likovne scene, pronašli smo suradnike, inspiraciju, ali i medij za poruku koju ovom izložbom želimo prenijeti. Umjetnost omogućava prenošenje kompleksnih ideja na prihvatljiv, i kulturalno relevantan način.“ – izv. prof. dr. sc. Damir Jugo, dekan Veleučilišta Bernays.

„Slike u javnim prostorima, izvan galerijskih, najčešće imaju ulogu (čast izuzecima) dekorativnog dodatka. Stoga je zanimljiva, i hvale vrijedna ideja o izboru likovnih djela dojmljivih vrijednosti za osmišljen postav u zajedničkim prostorima, mjestu čestih susreta kao u Veleučilištu Bernays. Svakako estetsko je to obogaćenje, za profesore, studente i goste, da u svakodnevnom dijalogu, makar na trenutak, osjete intrigantnost ljepote umjetnosti u širini toga pojma.“ – Stanko Špoljarić, povjesničar umjetnosti.

Umjetnički postav trajat će punih godinu dana te pozivamo studente, profesore, partnere Bernaysa te sve druge zaineresirane na slobodno razgledavanje ove inspirativne izložbe svakog radnog dana od 9 do 17 sati, sve do 16. veljače 2024. godine.

S obzirom na visoku vrijednost izloženih umjetničkih djela izložba je u potpunosti osigurana, a službeni osiguratelj i partner umjetničke izložbe je Groupama osiguranje.

Datoteke
za preuzimanje

No items found.