Psihoterapijski 3P praktikum: Psihoanalitički koncepti psihoterapijskog liječenja

Psihoterapijski 3P praktikum: Psihoanalitički koncepti psihoterapijskog liječenja

12.3.2024

Temelj onoga što liječi je odnos analitičara i pacijenta

Šesta radionica iz ovogodišnjeg ciklusa Psihoterapijskog 3P praktikuma bila je posvećena psihoanalizi i psihoanalitičkim konceptima psihoterapijskog liječenja. Radionica se održala se u ponedjeljak 11. ožujka 2024. u prostorima Veleučilišta Edward Bernays u Zagrebu, a voditelj je bio doc. dr. sc. Anton Glasnović dr. med., specijalist neurologije i psihoanalitičar.

Ova radionica izazvala je veliki interes te je na njoj sudjelovalo preko sedamdeset polaznika. Odgovor na povećani interes nalazi se u zahtjevnoj edukaciju iz psihoanalize kao i „zatvorenosti“ prema drugim društvenim disciplinama jer dugi niz godina aplicirati za proces edukacije iz psihoanalize mogli su samo liječnici, psihijatri i psiholozi. Danas više nije tako prema riječima doc. dr. sc. Glasnovića, te postoje psihoanalitičari iz različitih zanimanja s VSŠ-om.

Doc. dr. sc. Glasnović je u prvom dijelu radionice prikazao temeljene koncepte psihoanalitičke teorije kao što su transfer i kontra transfer, emotivni kontejner, narcizam i sebstvo, faze psihosocijalnog razvoja te strukturu ličnosti koja je prema Freudu sastavljenu od tri dijela - id, ego i superego. Uzroci mnogih psihosomatskih bolesti  nastaju kada dolazi do „suzdržavanja“ od prezahtjevnog super ega, istaknuo je doc. dr. sc. Glasnović.  

U drugom dijelu radionice doc. dr. sc. Glasnović je istaknuo važnost intersubjetkivnosti tj. prostora koji nastaje dok dvije osobe komuniciraju, ali i šutnje u terapijskom procesu. Temelj onoga što liječi je odnos analitičara i pacijenta, a razgovor je način na koji se aspekti tog odnosa formiraju i izražavaju. Primarno terapijsko sredstvo psihoanalize su interpretacije kroz koje analitičar pokušava pomoći pacijentu da točno razumije kako i zašto misli, osjeća se i ponaša na sebi svojstven način.
Freud je rekao da su „snovi kraljevski put u nesvjesno“ te predstavljaju najlakši i najefektivniji način istraživanja sadržaja i dinamike nesvjesnog. Za analitičara je važan tzv. reverie, tok i svijest vlasti misli dok se nalazi s pacijentom, rekao je doc. dr. sc. Glasnović, kao i metoda slobodnih asocijacija koje unutarnji monolog pacijenta pretvaraju u terapijski dijalog između pacijenta i psihoterapeuta koji se i sam mora prepustiti lutanju misli kako bi uhvatio kretanje pacijentovog nesvjesnog.

U završnom djelu doc. dr. sc. Glasnović je polaznicima prikazao jednu studiju slučaja te odgovarao na brojna pitanja polaznika koja su potvrdila veliko zanimanje za psihoanalizu, ali i bili najbolja nagrada za potvrdu kvalitete radionice i voditelja.

Iduća radionica iz ciklusa Psihoterapijskog 3P praktikuma bit će na temu "Razlike u savjetovanju i psihoterapiji", a održat će se 8. travnja 2024. godine u 18.00 sati, prijaviti se možete putem poveznice.

Datoteke
za preuzimanje

No items found.