Sporazum o suradnji Veleučilišta Edward Bernays i Sveučilišta u Rijeci

Sporazum o suradnji Veleučilišta Edward Bernays i Sveučilišta u Rijeci

11.5.2023

Suradnja će značajno unaprijediti obrazovnu i znanstveno-istraživačku djelatnost obiju institucija

Sporazum o suradnji između Veleučilišta Edward Bernays i Sveučilišta u Rijeci potpisali su dekan Bernaysa, izv. prof. dr. sc. Damir Jugo, prof. struč. stud. i rektorica Sveučilišta u Rijeci, prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija. Potpisivanju su prisustvovali i predstojnik Doktorske škole Sveučilišta u Rijeci, prof. dr. sc. Igor Prpić i ravnateljica Zaklade Sveučilišta u Rijeci, prof. dr. sc. Bojana Ćulum Ilić te Bernaysov prodekan za akademske poslove, mr. sc. Zdeslav Milas i pročelnik Odjela za komunikacije dr. sc. Dejan Gluvačević.

„Veleučilište Edward Bernays ekspert je u području komuniciranja i zato smo s njima odlučili uspostaviti, zapravo formalizirati suradnju, jer ona već na nekim projektima postoji. Posebno nas interesira pitanje znanstvene komunikacije i studiji mladih. Planiramo zajednički raditi na programima cjeloživotnog obrazovanja, a trenutno nam je posebno važno osnaživati mlade ljude u znanjima i vještinama te poticati mlade na samoinicijativnost. Dekan Jugo član je Rektorskoga zbora RH i predsjednik Vijeća veleučilišta i s njime dijelimo viziju o tome kako u Hrvatskoj trebaju funkcionirati stručni studiji, veleučilišta te odnosi privatnih i javnih ustanova. Tu želimo razbiti predrasude i pokazati kako postoje interesi obiju strana potpisnica Sporazuma te kako se možemo međusobno nadopunjavati“, istaknula je rektorica prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija.

„Koristim ovu priliku da našem ”starijem” partneru – Sveučilištu u Rijeci čestitam okruglu obljetnicu – pola stoljeća djelovanja. Uz vaših 50 godina, naših 10, koje također obilježavamo ove godine, čini se malo i jasno je da ćemo mnogo više mi učiti od vas, no nadamo se da ćemo uspjeti prenijeti specifična znanja i vještine u kojima smo eksperti i vašim korisnicima. Uistinu dijelimo viziju o tome kako treba biti posložen visokoškolski prostor u RH, a politiku rektorice Prijić Samaržije i Sveučilišta u Rijeci smatramo jednom od najnaprednijih u ovom dijelu Europe. Iako smo jedna javna, a druga privatna institucija, vjerujem da postoji prostor da budemo „ujedinjeni u različitosti”. Sveučilište u Rijeci ima sjajne odnose s gospodarstvom, a još bolje s društvenom zajednicom i snažno vjerujemo da to trebaju imati i privatne ustanove. Nadam se uspješnoj suradnji na zajedničkim projektima i programima“, istaknuo je dekan izv. prof. dr. sc. Damir Jugo, prof. struč. stud.

Predstojnik prof. dr. sc. Igor Prpić najavio je radionice za doktorande, koje će biti održane od 21. do 23. svibnja 2023. na Cresu u Palači Moise. „Želimo kod naših doktoranada i mladih znanstvenika posebno, razvijati komunikacijske vještine, kako bi oni što bolje javnosti, putem medija, prezentirali svoj rad i znanstvena postignuća. U suradnji sa Zakladom i Bernaysom odlučili smo se upravo za takve radionice na Cresu. Uloga je Doktorske škole UNIRI upravo da objedinjuje pojedince iz različitih područja znanosti i okuplja ih putem ovakvih i sličnih radionica.“ 

„Zaklada Sveučilišta u Rijeci također obilježava okruglu – 20. obljetnicu postojanja. Naš Fond ”Prometej”, koji je bio usmjeren na sufinanciranje različitih istraživanja pri izradi doktorskih disertacija, odlučili smo proširiti i na mogućnost edukacije u području znanstvene komunikacije. Prijavljuju nam se i sveučilišni nastavnici, što pokazuje koliki je interes i važnost za ovakve teme“, ravnateljica prof. dr. sc. Bojana Ćulum Ilić.

Datoteke
za preuzimanje

No items found.